Kohtaamo

Ohjaamojen tuki ja verkko-ohjauksen kehittäjä

Kohtaamo somessa 

Kohtaamolaiset oikealta vasemmalle: Titta, Pasi, Seija, Satu, Teemu, Outi ja Ville.

Twitter-logo Yuotube-logo  Instagram-logo  Facebook-logo 

Ajankohtaista

null Mitä vielä toivoisin?

Kirjoittanut Pasi Savonmäki

Koska joulun alla kauppojen tavarataivaat ovat täynnä kaikkea sitä, mitä useimmilla on jo yllin kyllin, on tullut tavaksi antaa aineettomia lahjoja, joita ei voi rikkoa, myydä eikä vaihtaa. Ne ovat useimmiten palveluja, joiden saaja on aina itse mukana lahjan toteutumisessa.

Olen miettinyt mitä tänä jouluna ja tulevina vuosina Ohjaamoille toivoisin, koska tämä joulu on hankkeellemme viimeinen, ensi vuonna tähän aikaan Kohtaamo on vain muisto. Haluaisin antaa paketin jokaiselle Ohjaamolle erikseen, mutta hahmottelen tässä yhteistä lahjaa, jossa olisi kaikille riittävästi ulottuvuuksia, eli leveyttä, syvyyttä ja pituutta.

Ohjaamoille toivoisin ensinnäkin lahjan, jossa olisi riittävästi leveyttä. Se tarkoittaa yhä monipuolisempaa yhteistyötä työntekijöiden ja kumppanihankkeiden kanssa sekä voimaa niihin verkostoihin, joissa tuotetaan nuorille parasta palvelua. Mitä laajempi on tuo yhteistyön pohja ja alusta, sitä paremmin se voi kestää tulevatkin koetukset. Verkostojen laajenemisessa on aina kyse organisaatioiden päätöksestä olla mukana yhteistyössä, vaikka viime kädessä verkostoituminen tarkoittaa ihmisten välisiä suhteita. Siksi Ohjaamo-verkoston laajeneminen ei ole ollut suoraviivaista, ja toki laajenemisellakin on rajansa. Riittävän laaja yhteistyön alusta avaa kuitenkin uusia mahdollisuuksia, eikä sulje sitä ahtaisiin rajoihin.  

Yhteistyöhön tarvitaan myös osuvia ja laadukkaita palveluja, joten samaan pakettiin on saatava syvyyttä. Ohjaamo-konseptin on myötäiltävä ajan muutoksia ja haasteita. Palveluihin on lupa toivoa lisää toimintamuotoja ja teemoja sen mukaan, missä nuorten tarpeet ovat tässä ajassa suurimmat. Siksi esimerkiksi Onni-yhteistyö on tuonut uutta syvempää osaamista ja monipuolistanut palveluvalikkoa psykososiaaliseen tukeen, samoin Ohjaamojen asumisosaamisen palvelut on saatu vakiintumaan. Näiden kaltaisia innovaatioita toivon Ohjaamoihin lisää. Palvelujen yhteistyötä syventävät myös uudet kanavat, mm. ohjaustaverkosssa.fi -palvelu, joka on jo tarjolla kaikille Ohjaamoille. Toivottavasti poikkeusoloissa otettu digiloikka jatkuu uusina askelina ja tuo lisää virtaa uuden oppimiseen.

Ohjaamojen lahjapaketissa pituus viittaa aikaan. Ohjaamojen kehittäjille on käynyt selväksi, että mitään merkittävää uudistusta ei luoda nopeasti, vaan aikaa tulee olla uuden työotteen omaksumiseen, yhteistyön oppimiseen ja kehittämiseen. Siksi Ohjaamoille voisi paikallisesti toivoa työrauhaa ja pitkän aikavälin tukea, jonka avulla Ohjaamo voisi kehittyä olennaiseksi osaksi ohjauksen palvelujärjestelyjä. Valtakunnallisen pysyvän tuen perustaminen KEHA-keskukseen on ollut ohjaamolaisille jo iso lahja, jota ei enää tarvitse odottaa. Myös kuntien tuki Ohjaamoille ansaitsee kiitoksen.    

On ollut ilo nähdä kaikkia edellä mainittuja piirteitä Ohjaamo-toiminnassa jo menneinä vuosina. Siksi voimme odottaa, että ne tulevina vuosina vain voimistuvat, onhan toiminta jo vakiintuneella pohjalla. Millä nämä hyvät piirteet sitten voisi sitoa kauniiksi paketiksi? Ehkä se tarvitsisi ainakin uskoa ja toivoa tulevaan sekä nuorten osallisuutta kaikessa tässä.

Kaikesta ahkerasta työstä huolimatta ei tainnut maailma vielä tänäkään jouluna tulla valmiiksi. Siksi toivon myös kaikkien kohtaamolaisten puolesta työn iloa ja voimia tulevaan vuoteen 2022!