Kohtaamo

Ohjaamojen tuki ja verkko-ohjauksen kehittäjä (2014-2020)

 

Kohtaamo-hanke (ESR) on päättynyt 2021. Työ jatkuu KEHA-keskuksessa Monialaisten palveluiden tukitiimissä. KEHA-keskus : Monialaisten palvelujen tuki (keha-keskus.fi) 
tai laita meille viestiä osoitteeseen [email protected].

Kohtaamo-hankkeen tavoitteena oli

  • kehittää nuorten matalan kynnyksen ohjauspalveluja – Ohjaamoja – ja valtakunnallista verkko-ohjausta
  • edistää nuorten työllistymistä ja kouluttautumista sekä ehkäistä syrjäytymistä
  • hanketta toteutettiin TEM:n johdolla useiden hallinnonalojen, elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin yhteistyönä
  • Kohtaamo oli osa nuorisotakuun toimeenpanoa ja saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta hankekaudella 2014–2020.

Kohtaamon tehtävä oli

  • tukea Ohjaamo-toimintaa suunnittelevia ja toimintaa käynnistäviä tahoja
  • tukea Ohjaamoja kehittämisessä ja vakiinnuttamisessa
  • konsultoida ja verkottaa Ohjaamoja ja niihin liittyviä toimijoita
  • tukea tiedontuotantoa ja koostaa valtakunnallista tietoa toiminnasta
  • tehdä valtakunnallista viestintää ja markkinointia
  • tehdä valtakunnallista vaikuttamistyötä
  • järjestää tapaamisia ja kohtaamisia Ohjaamo-toimijoille
  • rakentaa verkko-ohjausta, jossa ohjauspalvelua tarvitsevat saavat tarvittaessa henkilökohtaista ohjausta       

 

Kuvituskuva

Ajankohtaista

Kohtaamon toiminta päättynyt.

Kiitos kaikille mukanamme matkaa tehneille! 26.4.2022

Ohjaamojen valtakunnallinen tuki on vakiintunut

Ohjaamojen tuki ja koordinaatio on vastuutettu hankevaiheen jälkeen KEHA-keskuksen toiminnan kehittämisyksikölle. 
Monialaisten palvelujen valtakunnallinen tukirakenne toimii KEHA-keskuksessa. Monialaisten palvelujen tuki

Lue lisää Kohtaamon toiminnasta Julkaisusta Ohjaamoja tukemassa ja verkko-ohjausta kehittämässä, KOHTAAMO-HANKE 2014–2021 löytyy osoitteesta https://www.doria.fi/handle/10024/181720

Lisätietoja:
Titta Korpilauri, johtava asiantuntija, KEHA-keskus [email protected]  p. 0295 024 974

Tutkimus

Tutkimus oli tärkeä osa Kohtaamo-hankkeen toimintaa alusta alkaen. Tutkimuksella tuettiin ohjaamojen ja verkko-ohjauksen kehittämistä. Tietoa tuotettiin nuorille aikuisille, nuorten palveluja tuottaville sekä päätöksentekijöille. 

Syksyllä 2017 julkaistu Uutta auringon alla -kirja tarkastelee monipuolisesti Ohjaamo-toimintaa. Ohjaamo-konseptin levittämiseksi on julkaistu myös englanninkielinen One-Stop Guidance Centers - Ready to offer services for the young.

Uutta auringon alla - Ohjaamot 2014-2017 (pdf, 6,3 mb)

One-Stop Guidance Centers - Ready to offer services for the young (pdf, 10,3 mb)

Ohjaamoja arviointiin laajassa valtioneuvoston rahoittamassa MONET-hankkeessa

Tutkimuksessa arvioitiin Ohjaamo-toiminnan yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia laadullisin ja määrällisin menetelmin. Lisäksi siinä tarkasteltiin Ohjaamojen monialaisen toimintamallin hyviä ja vaikuttavia käytäntöjä sekä sitä, miten Ohjaamo-toimintaa voitaisiin edelleen kehittää. Arvioinnissa todetaan Ohjaamojen nopeuttaneen nuorten palvelupolkuja ja olevan kannattavaa toimintaa. Ohjaamo-toiminta kaipaa systematisointia etenkin Ohjaamo-asiakkuuden määrittelyssä ja toiminnan seurannassa, mutta kehittyäkseen edelleen asiakaslähtöisenä ohjauksen ja moniammatillisen yhteistyön alustana Ohjaamo tarvitsee myös vapautta toimia itseohjautuvasti asiakastilanteissa ja ohjauskäytännöissä. Katso koko raportti: Ohjaamot - monialaista yhteistyötä, vaikuttavuutta ja uutta toimintakulttuuria tai poimi olennaiset tiedot policy briefistä.

 

Verkko-ohjaus

Kohtaamo-hanke käynnisti Ohjaustaverkossa.fi -palvelun kehittämistyön Euroopan sosiaalirahaston avustuksella ohjelmakaudella 2014–2020.

Ohjaustaverkossa.fi-palvelun käyttö perustui sopimuksellisuuteen ja siten mahdollisti monialaisen ohjauksen yli organisaatiorajojen.

KEHA-keskus vastasi palvelun ylläpidosta, kehittämisestä ja kouluttamisesta vuoden 2022. 

Ohjaustaverkossa.fi palvelu on päättynyt 31.12.2023

Kuvituskuva

Ohjaamot

Ohjaamo on palvelupiste joka tarjoaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta. Ohjaamojen palvelut ovat maksuttomia ja niitälöytyy 70 paikkakunnalta, jokaisen maakunnan alueelta. Ohjaamoon on helppo tulla ja kysyä mitä tahansa.

Yksi ovi − monta palvelua. Ohjaamosta nuori saa tilanteeseensa sopivaa tukea, sekä henkilökohtaista ohjausta ja hyödyllistä tietoa. Tarjolla on muun muassa opinto-ohjausta, asumisneuvontaa, apua työllistymiseen, sekä Kelan, sosiaalitoimen ja nuorisotoimen palveluja. Nuori voi tulla Ohjaamotoimipisteeseen rupattelemaan tai ottaa yhteyttä soittamalla tai viesteillä. Ohjaamoissa kokoontuu lisäksi monenlaisia ryhmiä, joihin saa vapaasti liittyä mukaan.

Ohjaamoja kehitettiin eri ministeriöiden yhteistyönä. Mukana olivat työ- ja elinkeinoministeriö, opetus ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjaamojen tuki ja koordinaatio on vastuutettu hankevaiheen jälkeen KEHA-keskuksen toiminnan kehittämisyksikölle. Monialaisten palvelujen valtakunnallinen tukirakenne toimii KEHA-keskuksessa. Monialaisten palvelujen tuki

Ohjaamotoiminnan perusteet TEM esitteet - 6/2018. Ohjaamo-toiminnan valtakunnallinen tuki kohdistetaan toimintaan, joka toimii näiden perusteiden mukaisesti. 

Ohjaamojen tukena

Ohjaamojen ONNI

Onni-hanke kehittää Ohjaamoiden psykososiaalista tukea valtakunnallisesti. Teemme asiakastyötä, tarjoamme koulutuksia ohjaamolaisille ja verkostolle ja levitämme vahvuuksiin keskittyvää työotetta Ohjaamoissa. Uskomme, että jo matalan kynnyksen tukitoimilla voidaan saada paljon aikaiseksi ja auttaa nuoria aikuisia eteenpäin kohti koulutusta ja työtä. 

Lisätietoa Ohjaamojen ONNI

Päivitetty: 17.10.2024