Waltti

Waltti on joukkoliikenteen uusi matkakortti. Waltin tulevaisuuden visiona on toimia Suomen kaikki kaupunkiseudut kattavana matkakorttina. Waltti on perustettu toteuttamaan hallitusohjelmaan kirjattua yhteiskäyttöistä lippujärjestelmää, jonka tarkoituksena on lisätä joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja myös helpottaa matkustajamäärien ja eri lipputyyppien käytön seurantaa.

Waltti-kortin kokeilu ja käyttö on alkanut seuraavissa kaupungeissa:

Kortti on pääsääntöisesti käytössä kaupunkiseuduilla, mutta esim. Kouvolassa ja Lappeenrannassa vain kaupungin alueella. Waltti-kortti on käytössä myös pidemmän matkan liikenteessä Pohjois-Savon (Iisalmen, Kuopion, Joensuun ja Mikkelin kaupunkeihin suuntautuva liikenne ja lisäksi Iisalmen paikallisliikenne), Pohjois-Pohjanmaan (Kajaanin seutu) ja Keski-Suomen (Jyväskylä-Hankasalmi) alueilla. Waltti-kortin käyttöönotto laajenee asteittain. Käyttöönotoista saa lisätietoja seuraamalla waltti.fi –sivustoa ja ELY-keskusten alueellisia Waltti-sisältöjä, joille pääsee valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue- kohdasta halutun alueen.

Waltti-matkakorttiuudistuksen myötä siirrytään vyöhykepohjaiseen hinnoitteluun ja saman tyyppisiin lipputuotteisiin eri alueilla. Matkustajalle Waltti-matkakortin käyttö merkitsee tulevina vuosina aiempaa helpompaa matkantekoa, kun liput ovat samantyyppisiä eri kaupungeissa ja omaa matkakorttia voi käyttää muuallakin kuin kotikunnassa.

Waltti-liikenteen aikataulut eivät näy Oy Matkahuolto AB:n aikataulupalvelussa. Aikataulut löytyvät kaupunkien joukkoliikennesivuilta ja ELY-keskusten Waltti-sivuilta. Jokaisella Waltti-alueella on omat asiakaspalvelupisteet, josta saa aikatauluneuvontaa. Lisäksi aikatauluja löytyy Liikenneviraston ylläpitämästä  matka.fi –palvelusta. Vuoden 2017 alusta käytössä on valtakunnallinen aikataulupalvelu digitransit.fi.

Palvelua toteuttaa kaupunkien ja valtion yhdessä omistama yhtiö TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy, jolle palvelun toimittaa Tieto Finland Oy.

TIETOA ALUEELTA

 Waltti - Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus vastaa joukkoliikenneasioista Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella

Waltti-liput käyttöön Kajaanin seudun joukkoliikenteessä 11.7.2016

 

 Kuvat: LMJ.fi

Waltti-lippujen kelpoisuus Kajaanin seudun joukkoliikenteessä laajenee 11.7.2016 alkaen. Tähän asti Waltti-lipuilla on voinut matkustaa Kajaanin kaupunkialueella ajettavassa Kajaanin kaupunkiliikenteessä. Jatkossa Waltti-liput kelpaavat myös Kajaanin seutuliikenteessä. Samalla otetaan seutuliikenteessä käyttöön linjanumerointi. Waltti-lippujen kelpoisuuden tunnistaa linjanumerosta tai linja-auton keulassa olevasta Waltti-tunnuksesta.

Waltti–lipuilla tehtävät matkat on hinnoiteltu vyöhykepohjaisesti.

 • Liikennöintialue on jaettu vyöhykkeisiin, joiden sisällä matka maksaa aina saman verran sen pituudesta riippumatta.
 • Lipun hinta on siis riippuvainen matkustusalueen laajuudesta: hinta vaihtelee sen mukaan, matkustatko yhdellä vai useammalla vyöhykkeellä.
 • Aikuisten lippuja myydään 17-vuotiaasta ylöspäin ja lasten lippuja 7-16-vuotiaille. Alle 7-vuotiaat matkustavat maksutta.
 • Muut nykyiset alennusryhmät (mm. opiskelija, eläkeläinen, varusmies) poistuvat seutuliikenteestä.

Waltti-järjestelmän lipputuotteita ovat:

 • kausilippu,
 • arvolippu,
 • kertalippu
   

Kausilippu ladataan Waltti-matkakortille. Lippu on voimassa asiakkaan valitsemilla vyöhykkeillä, ja lipun hinta riippuu valittujen vyöhykkeiden lukumäärästä. Lippu oikeuttaa rajattomaan määrään matkoja 30 vuorokauden ajan lipun voimassaolovyöhykkeillä.

Arvolippu ladataan Waltti-matkakortille. Kortille ladataan rahaa, jolla yksittäisiä matkoja maksetaan. Matkan hinta riippuu siitä, kuinka monelle vyöhykkeelle matka ulottuu. Arvolippu on valtakunnallinen: Kajaanin seudun joukkoliikenteessä voi matkustaa minkä tahansa muun Waltti-alueen arvolipulla ja päinvastoin. Arvolippu sopii erityisesti satunnaisesti joukkoliikennettä käyttäville, sillä arvolipulla matkustaa aina kertalippua edullisemmin eikä arvolippu vanhene. Kertalippu taas ostetaan linja-autosta käteisellä, eikä sitä muista lipputuotteista poiketen ladata matka- kortille. Matkan hinta riippuu siitä, kuinka monelle vyöhykkeelle matka ulottuu.


Waltti-matkakortin voi noutaa Kajaanin Infosta

Alkuvaiheessa Waltti-matkakortti hankitaan Kajaani Infosta. Matkakortille voi tehdä lisälatauksia Kajaani-infossa tai linja-autoissa. Lisälatauksen yhteydessä peritään 3,00 euron myyntipalkkio.
Kesällä 2016 otetaan käyttöön Waltti-nettipalvelu, josta voi hankkia matkakortin. Nettipalvelussa voi myös tehdä lisälatauksia matkakortille ilman myyntipalkkiota. Nettipalvelun käyttöönotosta ilmoitetaan erikseen.

Waltti-järjestelmän mukaiset lipputuotteet korvaavat nykyisin Kajaanin seudulla käytössä olevat seutuliput ja muut älykorttipohjaiset lipputuotteet vuoden 2016 aikana. Näiden lipputuotteiden kelpoisuus kannattaa varmistaa liikennöitsijältä ennen matkaa.

Waltti-liput eivät myöskään käy markkinaehtoisen liikenteen linja-autovuoroissa.


Ajantasaiset aikataulut löydät Kajaanin kaupungin internet -sivuilta

Samanaikaisesti Waltti-järjestelmän käyttöönoton myötä astuvat voimaan myös seutuliikenteen kesäaikataulut. Osa vuoroista on täysin uusia, mutta vastaavasti osa nykyisistä vuoroista lakkaa. Kajaanin seudun joukkoliikenteen ajantasaiset aikataulutiedot löytyvät Kajaanin kaupungin internet-sivuilta.

Kajaanin seutulipun myynti ja kelpoisuus Kajaanin seutu-liikenteessä

Matkahuollon älykortille ladattavan Kajaanin seutulipun myynti ja käyttö päättyvät vuoden 2016 aikana seuraavasti.

 • Kajaani: Uusia seutulippuja myydään 5.6.2016 asti. Lisälatauksia seutulipuille voi tehdä 30.6.2016 asti. Voimassaolevat seutuliput saa tämän jälkeen käyttää loppuun Kajaanin seutuliikenteen vuoroissa sekä muissa linja-autovuoroissa, joissa seutulipulla voi matkustaa.
 • Paltamo: Uusia seutulippuja myydään ja lisälatauksia seutulipuille voi tehdä 31.7.2016 asti. Voimassaolevat seutuliput saa tämän jälkeen käyttää loppuun Kajaanin seutuliikenteen vuoroissa sekä muissa linja-autovuoroissa, joissa seutulipulla voi matkustaa.
 • Ristijärvi: Uusia seutulippuja myydään ja lisälatauksia seutulipuille voi tehdä 31.7.2016 asti. Voimassaolevat seutuliput saa tämän jälkeen käyttää loppuun Kajaanin seutuliikenteen vuoroissa sekä muissa linja-autovuoroissa, joissa seutulipulla voi matkustaa.
 • Sotkamo: Uusia seutulippuja myydään ja lisälatauksia seutulipuille voi tehdä 31.8.2016 asti. Voimassaolevat seutuliput saa tämän jälkeen käyttää loppuun Kajaanin seutuliikenteen vuoroissa sekä muissa linja-autovuoroissa, joissa seutulipulla voi matkustaa.

Matkahuollon valtakunnallisten lipputuotteiden kelpoisuus Kajaanin seutuliikenteessä

Matkahuollon älykortille ladattavien valtakunnallisten lipputuotteiden kelpoisuus Kajaanin seutuliikenteessä päättyy 31.12.2016.


Päivitetty
Tulosta Tulosta
Jaa

ota yhteyttä