Waltti

Waltti on joukkoliikenteen uusi matkakortti. Waltin tulevaisuuden visiona on toimia Suomen kaikki kaupunkiseudut kattavana matkakorttina. Waltti on perustettu toteuttamaan hallitusohjelmaan kirjattua yhteiskäyttöistä lippujärjestelmää, jonka tarkoituksena on lisätä joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja myös helpottaa matkustajamäärien ja eri lipputyyppien käytön seurantaa.

Waltti-kortin kokeilu ja käyttö on alkanut seuraavissa kaupungeissa:

Kortti on pääsääntöisesti käytössä kaupunkiseuduilla, mutta esim. Kouvolassa ja Lappeenrannassa vain kaupungin alueella. Waltti-kortti on käytössä myös pidemmän matkan liikenteessä Pohjois-Savon (Iisalmen, Kuopion, Joensuun ja Mikkelin kaupunkeihin suuntautuva liikenne ja lisäksi Iisalmen paikallisliikenne), Pohjois-Pohjanmaan (Kajaanin seutu) ja Keski-Suomen (Jyväskylä-Hankasalmi) alueilla. Waltti-kortin käyttöönotto laajenee asteittain. Käyttöönotoista saa lisätietoja seuraamalla waltti.fi –sivustoa ja ELY-keskusten alueellisia Waltti-sisältöjä, joille pääsee valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue- kohdasta halutun alueen.

Waltti-matkakorttiuudistuksen myötä siirrytään vyöhykepohjaiseen hinnoitteluun ja saman tyyppisiin lipputuotteisiin eri alueilla. Matkustajalle Waltti-matkakortin käyttö merkitsee tulevina vuosina aiempaa helpompaa matkantekoa, kun liput ovat samantyyppisiä eri kaupungeissa ja omaa matkakorttia voi käyttää muuallakin kuin kotikunnassa.

Waltti-liikenteen aikataulut eivät näy Oy Matkahuolto AB:n aikataulupalvelussa. Aikataulut löytyvät kaupunkien joukkoliikennesivuilta ja ELY-keskusten Waltti-sivuilta. Jokaisella Waltti-alueella on omat asiakaspalvelupisteet, josta saa aikatauluneuvontaa. Lisäksi aikatauluja löytyy Liikenneviraston ylläpitämästä  matka.fi –palvelusta. Vuoden 2017 alusta käytössä on valtakunnallinen aikataulupalvelu digitransit.fi.

Palvelua toteuttaa kaupunkien ja valtion yhdessä omistama yhtiö TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy, jolle palvelun toimittaa Tieto Finland Oy.

TIETOA ALUEELTA

WALTTI - Keski-Suomi

Uusi valtakunnallinen lippu- ja maksujärjestelmä, Waltti, otettiin käyttöön Hankasalmi-Jyväskylä yhteysvälillä Keski-Suomen ELY-keskuksen kilpailuttamassa liikenteessä 1.6.2015 alkaen.

Uudessa järjestelmässä lippujen hinnoittelu muuttuu vyöhykepohjaiseksi eli hinta riippuu siitä, monellako vyöhykkeellä matkustaja liikkuu. Kilometripohjaisesta hinnoittelusta luovutaan.

Waltti-korteille ladattavista tuotteista on käytössä kausilippu ja arvolippu. Kausilippu oikeuttaa matkustamaan rajattoman määrän matkoja 30 päivän aikana ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Hankasalmi - Jyväskylä välillä kausilipun hinta on 119 euroa.

Kausilippu korvaa nykyisen seutulipun. Uutena lipputuotteena otetaan käyttöön arvolippu, johon voi ladata haluamansa summan rahaa aina 200 euroon saakka. Arvolipulla matkustaminen on edullisempaa kuin kertamaksulla.

Waltti-järjestelmän kertaliput poikkeavat hiukan entisistä hinnoista. Uudistus tuo muutoksia myös ikäryhmiin. Alle 7-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi ja lasten ikäryhmä on 7-16 -vuotiaat.

Toisen asteen opiskelijat Kelan tukeman lippunsa Waltti-korttipohjalle.

Waltti-matkakortin voi hankkia ja ladata Jyväskylän kaupungin Linkki-palvelupisteestä (Asemakatu 7, Jyväskylä), joka toimii myös ELY-keskuksen palvelupisteenä. Myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana voi Waltti -matkakortin tilata ja ladata myös netistä waltti.fi:n kautta. Verkossa ostettu kortti tulee postissa kotiin. Lisämatkojen lataus onnistuu myös linja-autoissa. Waltti-kortin latauksesta peritään palvelumaksu.  Matkakeskuksessa Waltti-kortin lataaminen ei ole mahdollista.  Linkki -palvelupisteessä opastetaan kaikissa joukkoliikenteen käyttöön liittyvissä asioissa.

Hankasalmi-Jyväskylä -välillä liikennöi Savonlinja Oy, PL 400, 50101 Mikkeli.
Vaihde 020 141 5500, avoinna ma - pe klo 8.15 - 16.15. Asiakaspalvelu ja palautteet: asiakaspalvelu@savonlinjat.fi.

Em. Waltti-liikenteen ajantasaisia aikataulutietoja löytyy Jyväskylän kaupungin joukkoliikennesivustolta tai liikenteenharjoittajan aikataulusivuilta.

Yleisiä kysymyksiä Waltista

Kela-koulumatkatukilippu  
 - Waltti-koulumatkalippujen ostotodistus
 

 


Päivitetty
Tulosta Tulosta
Jaa