Navigointivalikko
Uutiset 2018

Entistä tarkempaa tietoa vesistöjen kuormituksesta (Pirkanmaa)

Pirkanmaan ELY-keskuksessa pilotoidaan interaktiivista vedenlaatumallia, jonka avulla voidaan tarkemmin seurata kokonaisfosforin, kokonaistypen ja kiintoaineksen kuormitusta vesistöihin maa-alueilta sekä näiden aineiden kulkeutumista vesistöissä.

Suomen ympäristökeskuksen vedenlaatumallista (VEMALA) on työstetty uusi kehitysversio Pirkanmaan ELY-keskuksen tarpeiden mukaan. Parhaillaan pilotoitavalla Simulaatio-VEMALAlla voidaan tehdä interaktiivisesti mitä tahansa kuormitusennusteita ja laskea niistä johtuvat pitoisuuden muutokset järvissä. Ravinnekuormitusta syntyy maataloudesta, metsätaloudesta, pistekuormituksesta, haja-asutuksesta, luonnonhuuhtoumasta ja laskeumasta.

- Mallin käyttö mahdollistaa vesienhoidon vesiensuojelutoimenpiteiden entistä tarkoituksenmukaisemman ja tarkemman suunnittelun sekä paikallisesti entistä tarkemman kuormitusvaikutusten laskennan esimerkiksi kunnostushankkeissa ja hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnissa. Tyypillinen simulointimallin käyttötilanne on esimerkiksi maatalouden peltojen suojavyöhykkeiden tai uuden jätevedenpuhdistamon paremman puhdistusmenetelmän vaikutus alapuolisen järven tilaan, kertoo erikoistutkija Ämer Bilaletdin Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

- Uutta menetelmää käytetään nyt tarkentamaan Ikaalisten reitin Kovesjoen vesistöalueen kuormitukset ja suojelutoimenpiteiden vesistövaikutukset. Mallia tullaan käyttämään tästä lähtien kaikissa uusissa hankkeissa, Bilaletdin jatkaa.

Simulaatio-VEMALAn käyttö on tärkeää laajentaa myös kuormitusselvityksiä ja kunnostussuunnitelmia tekeville alan konsulteille ja hanketöiden yhteydessä mallinnuskoulutusta on jo aloitettu. Mallin käyttöliittymää kehitetään edelleen esim. vesistötiedon visualisoinnilla. Malli sisältää Suomen lähes kaikki yli 1 ha järvet eli yhteensä hiukan yli 58 000 järveä.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Ämer Bilaletdin
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

VEMALA


Simulaatio-VEMALAa käytetään Kovesjoen vesistöalueella. Kuva: Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry


Alueellista tietoa