Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Lounais-Suomen sinilevätilanne hieman lieventynyt, eteläisellä Saaristomerellä edelleen runsaasti levää (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Sinilevätilanne on kuluvalla viikolla pysynyt jokseenkin samana tai parantunut hieman viime viikkoon verrattuna. Sinilevää on monin paikoin edelleen runsaasti eteläisellä Saaristomerellä eli Nauvon ja Korppoon pääsaarten eteläpuolisella merialueella avomerelle asti. Runsaimmat esiintymät on havaittu alueen länsiosissa. Rymättylän ja Houtskarin välisellä merialueella sinilevää on edellisviikkoa hieman vähemmän. Saaristomeren keskiosissa eli Rymättylän eteläosien ja Houtskarin tasolta Saaristomeren pohjoisosiin asti sinilevää on pääasiassa vähän. Selkämeren rannikolla on kuluvalla viikolla havaittu runsaasti sinilevää Mannerveden Nolpunnokassa ja Raumalla Maanpään Mudaisissa. Avomeren reunassa Rauman ja Eurajoen merialueella sinilevää oli ainakin viime viikonloppuna edelleen vähän, mutta satelliittikuvien perusteella Selkämeren avomerialueella oleva sinilevälautta on siirtynyt hieman kohti rannikkoa. Lounais-Suomen sisävesialueilla sinilevätilanteessa ei edelleenkään ole tapahtunut suuria muutoksia kuluvalla viikolla.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan Saaristomeren vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu runsaasti Korppoon Utössä, Nauvon Seilin intensiiviasemalla ja Kaarinan Harvaluodossa. Vähän sinilevää on havaittu Mynälahden Kärmäläisessä, Merimaskun Kirkonsalmessa, Korppoon Korpoströmissä, Nauvon Seilissä, Iniön Söderbyssä sekä Kustavin Lypyrtissä, Laupuisissa ja Ströömissä. Selkämeren vakiohavaintopaikoilla sinilevää on vähän Mannerveden Isossa Marjakarissa, Luvian Mustakarissa ja Rauman Otanlahdella. Sinilevätilanne voi kuitenkin samallakin paikalla muuttua hyvinkin nopeasti suuntaan tai toiseen.

Rymättylän ja Houtskarin väliseltä merialueelta otetusta näytteestä löydettiin Dolichospermum-sinilevää. Utössä otetussa näytteessä oli Aphanizomenonia ja Dolichospermumia. Rauman rannikkovesiltä otetuista näytteistä löydettiin tällä viikolla jälleen Dolichospermumia ja Aphanizomenonia. Aphanizomenon ei nykytiedon mukaan tuota myrkkyjä meressä, Dolichospermum sen sijaan voi olla myrkyllinen.

Sisävesialueiden vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu runsaasti vain Köyliönjärven Yttilän Ottassa. Vähän sinilevää on havaittu Isojärven Vähäselällä, Pyhäjärven Katismaan uimarannalla, Kiskon Kirkkojärvessä ja Painion Moronperässä. Muita sinilevähavaintoja on tullut Pyhäjärven Valasrannalta ja Ylisjärven Tuoreskalliolta, missä on havaittu vähän levää.

On syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää. Uimisen jälkeen on hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. On myös pidettävä mielessä, että vaikka rannalla ei esimerkiksi olisi enää näkyviä kukintoja, säilyvät myrkyt vedessä vielä muutamia päiviä kukintojen jälkeen.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja koko Lounais-Suomen alueelta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin voi jokainen merkitä levähavaintonsa, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta. Havaintoonsa voi myös liittää kuvan leväesiintymästä. Järvi-meriwikiin kirjataan ahkerasti levähavaintoja kesän aikana, joten sieltä saa ajantasaista tietoa levien esiintymisestä. Kannattaa tutustua. Lounais-Suomen sinilevähavainnot-karttasovellukseen päivitetään viikoittain vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanne, ja myös muut kansalaishavainnot löytyvät karttapalvelusta. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Johtava asiantuntija Janne Suomela, 0295 022 947


Alueellista tietoa