Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Ylä-Savoon lennätetään ankeriaita Englannista (Pohjois-Savo)

Kalatalouden Keskusliitto tuo Englannista pyydettyjä ankeriaita Suomeen. Tänä vuonna Suomen vesiin istutetaan 120 500 ankeriaanpoikasta. Istutuksilla tuetaan Suomen ankeriaskantaa.

Pohjois-Savoon tuodaan tällä viikolla Englannista pyydettyjä ankeriaita. Kaloja istutetaan velvoiteistutuksina eli kalatalousmaksuilla Poroveteen, Onkiveteen, Juurusveteen, Kolmisoppeen ja Sulkavanjärveen.

– Ankeriasistutuksilla pyritään säilyttämään sekä ankerias lajina että vanha pyyntikulttuuri Savossa myös nuoremmille sukupolville, joille ankerias voi olla vähän pelottavakin laji. Onkiveden uudempien ankeriasistutusten tuloksellisuudesta on jo saatu näyttöä. Sinne kerääntyy talvisin joukko kalalajien bongaukseen erikoistuneita pilkkijöitä, jotka kuuleman mukaan löytävät lajin saaliikseen varsin helposti. Ankeriaan liha on erittäin rasvaista, mutta maukasta. Useimmiten sitä syödään savustettuna, Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalatalousasiantuntija Kari Kosunen avaa.

Ankeriaat tuodaan joko Ranskan tai Englannin kautta, joista pyydettynä ne kuljetetaan niin sanottuina lasiankeriaina ensin karanteenilaitokseen Ruotsiin. Ankeriaita pidetään tautitarkkailussa pari kuukautta, jotta varmistutaan niiden taudittomuudesta. Sen jälkeen ne lennätetään Suomeen istutettavaksi.

Pohjois-Savoon saapuessaan ankeriaat ovat noin 10 senttimetrin mittaisia. Tänä vuonna istukkaat tulevat Severnjoesta Englannista.

– Ankerias on hyvin pitkäikäinen laji ja yhä vielä saadaan näitä vanhoja istukkaita saaliiksi, vaikka istutuksista on kymmeniä vuosia. Päätimme vuonna 2008 yhdessä kolmen kalastusalueen ja osakaskuntien kanssa aloittaa uudet istutukset turvaamaan tulevien vuosikymmenten saaliita. Ensimmäinen istutus Pohjois-Savoon tehtiin 2008. Sen jälkeen istutuksia on tehty kolmen vuoden välein, Kosunen taustoittaa.

Ankeriaita istutettiin Pohjois-Savoon runsaasti 1960-70 luvuilla, mutta istutukset kiellettiin kalatautivaaran takia vuonna 1978. Sen jälkeen istutuksissa oli pitkä tauko, kunnes ankeriaille saatiin 2008 tuontilupa.

Kalatalousmaksut ovat ympäristöluvissa määrättyjä vuosittaisia maksuja jätevesien laskemisesta aiheutuvien kalataloudellisten haittojen takia. Tänä vuonna kalatalousmaksuja on käytettävissä yhteensä 20 000 euroa. Niillä saadaan 20 500 ankeriasta, jota myöten kappalehinta on noin euron.

– Istutuksia ei tehdä vuosittain, sillä maksuja käytetään muidenkin lajien istutuksiin ja niillä tehdään myös esimerkiksi vesikasvillisuuden poistoa. Jätämme vuosittain osan maksusta "jemmaan". Näin ankeriaita voidaan istuttaa joka kolmas vuosi, Kosunen kertoo.

Lisätietoja:

Kari Kosunen, kalatalousasiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus
[email protected]
+358295026585


Alueellista tietoa