Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Lokakuu oli tavanomaista viileämpi Pohjois-Karjalassa (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli Pohjois-Karjalassa 2-3 astetta keskimääräistä kylmempi. Yhtä kylmiä lokakuita on idässä keskimäärin noin viiden vuoden välein.

Lokakuun sademäärä Pohjois-Karjalassa oli viidenneksen tavanomaista pienempi. Maakunnassa satoi lokakuun aikana keskimääräinen 53 mm, kun tavallisesti sataa 65 mm.

Lokakuun aikana maakunnan järvien vedenpinnat ehtivät laskea sekä loppukuusta taas hieman nousta. Kuukauden päättyessä suurempien järvien vedenkorkeudet olivat yleisesti ottaen ajankohdan keskiarvoa alempana. Pielisen vedenkorkeus oli lokakuun lopussa 36 cm ja Orivesi-Pyhäselän 5 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Viinijärven vedenkorkeus taas vastaa ajankohdan keskiarvoa. Poikkeuksena muista on Kajoonjärvi, jonka vedenpinta oli lokakuun lopussa 17 cm tavanomaista ylempänä.  
Suomen ympäristökeskuksen ennusteiden mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenpinta pysyttelee tämän hetkisellä tasolla koko marraskuun ajan. Pieliselle ennusteet lupailevat vedenpinnalle 30 cm nousua joulukuun alkuun mennessä. 

Lieksanjoen ja Pielisjoen lokakuun keskivirtaama oli noin 70 % tavanomaisesta. Koitajoessa virtaama oli 80 % normaalista.
Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat. Jänisjoen lokakuun keskivirtaama oli lähes normaali. Saramojoessa lokakuun keskivirtaama oli noin 60 % ajankohdan keskiarvosta. Puntarikoskella vettä virtasi lähes 85 % tavallista enemmän.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli Kontiolahden Jakokoskella 8 cm, samoin Nurmeksen Juutilankankaalla 8 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 12 cm tavanomaista alempana. Kontiolahden Jaamankankaan mittauspisteessä pohjaveden pinta on 9 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Marraskuun 6. päivä Joensuun kanavalta Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 2,9 astetta ja Nurmeksen laivarannasta Pielisen pintaveden lämpötilaksi 1,6 astetta. Pielisen pintavesi on asteen verran tavanomaista viileämpää, kun taas Pielisjoen pintavesi on lähes puoli astetta normaalia lämpimämpää. 

Lisätietoja

Rakennusmestari Esa Päivinen, puh. 0295 026 218,
esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty