Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Harmaa marraskuu nosti hieman vedenpintoja (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Aurinko pilkahteli marraskuussa tavanomaista vähemmän. Kuukauden keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan pari astetta tavanomaista lämpimämpi lähes koko maassa. Tämä ei ole kuitenkaan mitenkään harvinaista, sillä esimerkiksi vuosi sitten marraskuu oli selvästi kulunutta marraskuuta leudompi.

Marraskuun sademäärä Pohjois-Karjalassa vaihteli 33 – 49 mm, kun tavallisesti sataa 56 mm. Sateet tulivat vetenä ja lumena. Marraskuun lopussa lunta ei juuri maakunnassa ollut.

Järvien vedenpinnat nousivat yleisesi ottaen marraskuun aikana. Pielisen vedenpinta nousi 33 cm marraskuun aikana. Kuukauden lopussa vedenkorkeus oli kuitenkin 11 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta alempana.
Orivesi-Pyhäsen vedenpinta taas laski marraskuussa 4 cm ja kuukauden lopussa vedenkorkeus oli Arvinsalmen asteikolla 10 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Marraskuun lopussa oli Viinijärven vedenkorkeus 3 cm ja Ruunaan 2 cm normaalia alempana. Poikkeuksena muista on Kajoonjärvi, jonka vedenpinta oli marraskuun lopussa 14 cm tavanomaista ylempänä.
Suomen ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Pielisen vedenpinta pysyttelee tämän hetkisellä tasolla koko joulukuun ajan. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeudelle ennuste lupailee 5 – 10 cm nousua vuodenvaihteeseen mennessä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli marraskuun lopussa Kontiolahden Jakokoskella 16 cm, Ilomantsin Kuuksenvaarassa 12 cm ja Nurmeksen Juutilankankaalla    5 cm tavanomaista alempana. Ainoastaan Kontiolahden Jaamankankaan mittauspisteessä pohjaveden pinta on 7 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.
Routaa havaintopisteissä ei ollut, kun sitä normaalisti on 10 cm.

Pielisjoen ja Koitajoen keskivirtaama oli marraskuussa 90 % tavanomaisesta. Lieksanjoessa virtasi vettä 1,13-kertaisesti ajankohtaan nähden.
Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat marraskuussa. Jänisjoen virtaama Ruskeakoskella oli 90 % normaalista. Höytiäisen virtaama Puntarikoskella oli 1,8-kertainen ja Saramojoen Roukkajankoskella kaksinkertainen ajankohdan keskimääräiseen verrattuna.  

Pienet järvet, lammet sekä isojen järvien matalat ja suojaisat lahdet vetäytyivät ohueen jääkerrokseen marraskuun lopulla. Suurten järvien selkävedet lainehtivat vielä jäistä vapaana.
Jäälle menemistä on vältettävä, sillä jää voi olla vielä vaarallisen ohutta.

Lisätietoja

Rakennusmestari Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty