› Takaisin graafiseen esitykseen

Reittiliikenteen lupa-asiat

Ammattimainen henkilöiden kuljettaminen tiellä linja-autolla korvausta vastaan on sallittu joukkoliikenneluvan, reittiliikenneluvan tai kutsujoukkoliikenneluvan perusteella. Reittiliikenne on markkinaehtoista, säännöllistä ja yleisesti käytettävissä olevaa liikennettä.

Liikennepalvelulaki tulee voimaan 1.7.2018 alkaen, jolloin reittiliikennelupien myöntäminen päättyy ELY-keskuksissa. Jatkossa henkilöliikenteen kuljetuspalvelun tarjoajan on ilmoitettava säännöllisesti tarjottavan palvelun aloittamisesta, lopettamisesta ja olennaisista muutoksista Liikennevirastolle viimeistään 60 päivää ennen suunnitelman toteuttamista, ensisijaisesti rajapinnan kautta.

Näytä lisää valtakunnallista tietoa Minimoi

Reittiliikenneluvan myöntää ELY-keskus, jonka toimivalta-alueella reitti on. Jos reitti ulottuu monen keskuksen alueelle, luvan myöntää se ELY-keskus, jonka alueella pisin osa reitistä ajetaan.

Yksinomaan Hyvinkään, Imatran, Kajaanin, Kokkolan, Kouvolan, Lappeenrannan, Mikkelin, Rauman, Riihimäen, Rovaniemen, Salon, Savonlinnan, Seinäjoen tai Vaasan alueella harjoitettavaan reittiliikenteeseen luvan myöntää kyseisen kunnan viranomainen.

Seudullinen kunnallinen viranomainen myöntää luvan yksinomaan toimivalta-alueellaan harjoitettavaan reittiliikenteeseen. Seudullisia kunnallisia viranomaisia ovat:

1) Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Siuntion, Tuusulan ja Vantaan kuntien muodostamalla alueella

2) Hämeenlinnan kaupunki Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kuntien muodostamalla alueella

3) Joensuun kaupunki Joensuun, Kontiolahden ja Liperin kuntien muodostamalla alueella

4) Jyväskylän kaupunki Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien muodostamalla alueella

5) Kotkan kaupunki Haminan, Kotkan ja Pyhtään kuntien muodostamalla alueella

6) Kuopion kaupunki Kuopion ja Siilinjärven kuntien muodostamalla alueella

7) Lahden kaupunki Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Hämeenkosken, Kärkölän, Lahden, Nastolan, Orimattilan, Padasjoen ja Sysmän kuntien muodostamalla alueella

8) Meri-Lapin seudullinen kunnallinen joukkoliikenneviranomainen Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Tornion kuntien muodostamalla alueella

9) Oulun kaupunki Iin, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun ja Tyrnävän muodostamalla alueella

10) Porin kaupunki Harjavallan, Kokemäen, Nakkilan, Porin ja Ulvilan kuntien muodostamalla alueella

11) Tampereen kaupunki Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven kuntien muodostamalla alueella

12) Turun kaupunki Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision, Ruskon ja Turun kuntien muodostamalla alueella.

Reittiliikennelupa myönnetään hakijalle, jolla on joukkoliikennelupa ja joka sitoutuu harjoittamaan liikennettä 48 §:ssä tarkoitetun laatulupauksen mukaisesti. Reittiliikenneluvan myöntävä viranomainen voi hylätä hakemuksen joukkoliikennelain 22 §:n mukaisin perustein.

ELY-keskusten alueellisille sivuille  voi siirtyä valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kohdasta halutun alueen.

TIETOA ALUEELTA

Reittiliikenteen lupa-asiat - Uusimaa ja Häme

(Uudenmaan ELY-keskus vastaa liikenneasioista myös Hämeen alueella.)

Reittiliikenne on markkinaehtoista liikennettä, joka on säännöllistä, jonka palvelut ovat yleisesti käytettävissä ja jonka reitin päätepisteet, pysäkit tai tärkeimmät pysäkit sekä aikataulun luvan myöntävä viranomainen vahvistaa. Aloitteen reittiliikenteestä tekee aina liikenteenharjoittaja. Reittiliikenteessä käytössä oleviin matkalippuihin ei makseta tukea julkisista varoista.

Markkinaehtoisen liikenteen nousukorvaukset tuetuista lipuista 1.10.2016 alkaen (pdf, 16 kt)

 

UUDENMAAN ELY-KESKUKSEN MYÖNTÄMIEN REITTILIIKENNELUPIEN MUKAINEN LIIKENNE

 

REITTILIIKENTEEN LUPAHAKEMUKSET
 

ELY-keskukseen saapuneet reittiliikennelupahakemukset ovat pdf-muotoisina, jolloin asianosaisilla ja asiasta kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua niihin ja olla tarvittaessa yhteydessä ELY-keskukseen.

Kirjaamon osoitetiedot: kirjaamo.uusimaa(at)ely-keskus.fi tai PL 36, 00521 HELSINKI

 

Lupahakemuksen käsittely käynnissä:


Kustakin hakemuksesta on alla esillä seuraavat tiedot: hakija, haetun liikenteen yhteysväli ja ajankohta, jolloin mahdollinen kannanotto on viimeistään toimitettava ELY-keskuksen kirjaamoon sekä lupahakemuksen diaarinumero.

 

Lupahakemuksen käsittely käynnistyy Uudenmaan ELY-keskuksen liikenteen järjestämistapaselvityksen valmistutta:


Päivitetty
Tulosta Tulosta
Jaa