Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Smart Walk-valaistuksella suojatieturvallisuutta parantamaan (Keski-Suomi)

Keski-Suomen ELY-keskus kokeilee LED-valojen kohdekäyttöä suojateiden liikenneturvallisuuden parantamisessa. Kokeiluvaiheessa mukana on yhteensä kolme kohdetta Laukaassa, Kinkomaalla ja Vaajakoskella. Asennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Kohteet pyritään saamaan valmiiksi vielä kuluvan vuoden aikana.

Idea on yksinkertainen. Kun jalankulkija lähtee ylittämään suojatietä, liiketunnistimella varustetut LED-valaisimet syttyvät palamaan ja ajoradan valaistusluokka suojatien kohdalla muuttuu suuremmaksi. Valot on kohdennettu niin, että autoilijalle näkyy tehostetusti jalankulkijan sivuprofiili. Tällä pyritään saamaan autoilijan huomio jalankulkijaan.

– Kohteet on valittu niin, että voimme parantaa erityisesti koululaisten suojatieturvallisuutta. Aiemmin kokeillut keinot, kuten vilkut ja vastaavat, ovat kiinnittäneet autoilijan huomion enemmänkin valoihin kuin jalankulkijaan, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen toteaa.

– Keräämme kokemuksia pääosin asiakaspalautteiden kautta tämän talven aikana. Jos ne ovat hyviä, jatkossa näitä tulee lisää. Tarkastamme myös valojen toimivuuden viisi kertaa vuodessa, projektipäällikkö Mikko Asunen lupaa.

Kyseessä on kohtuullisen hintainen investointi, joka parhaimmillaan voi lisätä suojatieturvallisuutta merkittävästi.

Kohteiden tarkka sijainti:

Kinkomaa: https://goo.gl/maps/bf82WdqpSKs sijaitsee tieosoitteessa 6110/1/5212
Laukaa: https://goo.gl/maps/6HG4Uoson7H2 sijaitsee tieosoitteessa 637/5/1630
Vaajakoski: https://goo.gl/maps/6Y4tnMeQYAq sijaitsee tieosoitteessa 638/1/1525

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Mikko Asunen
p. 0295 024 106

Liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen
p. 0295 024 709

Keski-Suomen ELY-keskus

 


Päivitetty