Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Sinilevien määrä lisääntynyt Lounais-Suomen merialueilla (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvalla viikolla Lounais-Suomen merialueilla on tehty useita havaintoja sinileväesiintymistä. Sinilevien määrä merialueilla on vuodenaikaan nähden tavanomainen, vaikka merivedet ovatkin hieman viileämpiä ajankohtaan ja esiintymien laajuuteen nähden.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoista Rauman Otanlahdelta ja Naantalin Kirkonsalmelta on havaittu vähäinen määrä sinilevää. Myös kansalaishavaintoja on ilmoitettu merialueilta. Vähäisiä sinilevähavaintoja on tehty Kustavin Isokarilta, Turun Vappari -merialueella sekä Uudenkaupungin Lokalahden edustalla. Mannervedeltä Pyhärannan ja Uudenkaupungin rajalta on tullut useita ilmoituksia sinilevistä, jotka on myös määritetty laboratoriossa. Näytteissä on ollut runsaasti Anabaena-suvun sekä merivedessä myrkyttömän Aphanizomenon-suvun sinileviä. Anabaena-sinilevät saattavat muodostaa myrkyllisiä kantoja etenkin runsaissa esiintymissä. Myrkyllistä Nodularia-sinilevää todettiin harvakseltaan.

Lounais-Suomen järvivesien sinilevätilanne on säilynyt puolestaan edelleen erittäin hyvänä. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilta ei ole havaittu kuluvalla viikolla sinilevää. Kansalaishavaintojakaan ei ole ilmoitettu sisävesien sinilevätilanteista. Sisävesien sinilevätilanne on aikaisempiin vuosiin verrattuna hyvä.

Sinilevän kanssa on aina syytä muistaa varovaisuus. Sinileväpitoista vettä ei saa käyttää talous- tai saunavetenä eikä syötävien kasvienosien kasteluun. Uimista on myös syytä välttää erityisesti runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä. Jos sinilevän kanssa joutuu kosketuksiin, on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Myrkyttömätkin levät saattavat aiheuttaa herkillä ihmisillä ihoärsytystä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää voimakkaasti leväpitoiseen veteen.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan kansalaisten levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata omia levähavaintoja joko kirjautumalla palveluun www-sivuilta tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Erityisen runsaita leväesiintymiä koskevista levänäytteistä tulee sopia etukäteen Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa.

 

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Niko Kallio                                         0295 022 530
Ylitarkastaja Heli Perttula                                     0295 022 925


Alueellista tietoa