Tiedotteet 2017

Porokellon varoitukset saatavilla älypuhelimeen

Tänään on julkaistu Porokello-mobiilisovellus, jonka voi tästä päivästä eteenpäin ladata ilmaiseksi iOs ja Android puhelimiin. Sovellus hälyttää havaituista poroista äänin ja värein reaaliaikaisesti paikkatietoa hyödyntäen. Porokello-palvelun pohjana ovat reaaliaikaiset porovaroitukset, jotka palveluun tuottavat poronhoitoalueella autoilevat ammattiautoilijat. Ammattiautoilijoita on Lapin ELY-keskuksen toimesta rekrytoitu varoittajiksi vuoden 2016 kesäkuusta lähtien. Porovaroittajia on yli 1 800 ja he tuottavat porohavainnoista riippuen 50 - 1500 porovaroitusta päivässä.

Monia keinoja vastaanottaa porovaroitus

Ammattiautoilijoiden keskuudessa suosiota saavuttanut Porokello-palvelu on ainutlaatuinen ja hyviin tuloksiin jo alkutaipaleella yltänyt eläimistä varoittava älyliikennepalvelu. Erityistä Porokello- palvelussa on sen laaja ja valikoitu varoittajien määrä. Porokello-porovaroituksia tuottaa yli 1800 ammattiautoilijaa, jotka ovat saaneet opastuksen sovelluksen käyttöön, sekä käyttöönsä autoon kiinteästi asennetun älypuhelimen varoitusten tuottamista varten. Ammattiautoilijoiden tuottamat porovaroitukset ovat olleet saatavilla vuoden 2016 marraskuusta lähtien V-Traffic palvelussa, joka tavoittaa yli puoli miljoonaa tienkäyttäjää Suomessa autojen irrallisten ja integroitujen navigaattoreiden, sekä mobiilisovelluksen avulla. Nyt julkaistava Porokellon oma sovellus lisää porovaroitusten vastaanottamisen mahdolliseksi lähes kaikille.

Tavoitteena porokolareiden puolittaminen

Porokello-järjestelmän käyttöönoton myötä porokolarit lähtivät jo laskuun vuonna 2016. Viime vuonna sattui 3470 porokolaria, mikä on 838 porokolaria vähemmän kuin edellisenä vuonna (4308 kolaria). Tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen ja porokolarimäärän puolittaminen vuoteen 2020 mennessä.

Porokello on Lapin ELY-keskuksen hallinnoima tutkimus- ja kehityshanke, missä mobiiliteknologiaa hyödyntäen luodaan uusi älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen. Järjestelmän kehittämiseen on sitoutunut useita eri tahoja ja yrityksiä kuten Lapin ELY-keskus, Liikennevirasto, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy ja V-Traffic Mediamobile. Porokello on osa Aurora -verkostoa.

LISÄTIETOJA

Ylijohtaja Jaakko Ylinampa, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 199, jaakko.ylinampa@ely-keskus.fi
Projektipäällikkö Maria Timo-Huhtala, puh. 040 550 8818, ext.maria.timo-huhtala@ely-keskus.fi
Senior key account manager Matti Seimola, puh. 050 379 6433, matti.seimola@mediamobile.com


Päivitetty