Tiedotteet 2018

Lauha ja kuiva marraskuu (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa 2-3 astetta tavanomaista korkeampi. Esimerkiksi Valtimolla marraskuun keskilämpötila oli 0,6 astetta ja Joensuun lentoasemalla 0,8 astetta. Edellinen on 2,7 astetta ja jälkimmäinen 1,8 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampi.

Marraskuun sademäärä maakunnassamme oli kolmanneksen tavanomaista pienempi. Kuukauden aikana satoi keskimäärin 19 mm, kun tavallisesti sataa 57 mm.
Lauha ja vähäsateinen marraskuu johti myös vähäiseen lumipeitteeseen. Kuukauden vaihtuessa lunta oli maakunnassamme noin 5 cm. Viime päivien lumisateet ovat lisänneet lumipeitettä, joten lunta on nyt 10–15 cm.

Pielisen vedenpinta kohosi marraskuun aikana 5 cm ja kuukauden viimeisenä päivänä vedenkorkeus oli kuitenkin 19 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa alempana.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinta laski Arvinsalmen asteikolla mitattuna 8 cm marraskuun aikana. Marras-joulukuun vaihteessa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli 15 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Ruunaan vedenkorkeus oli marraskuun lopussa 31 cm, Viinijärven 17 cm ja Kajoonjärven sentin ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa alempana. 
Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Pielisen vedenpinta laskee 5-10 cm tammikuun alkuun mennessä.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus laskee puolestaan joulukuussa keskiennusteen mukaan noin 5 cm.

Pielisjoen ja Lieksanjoen marraskuun keskivirtaama oli viidenneksen tavanomaista pienempi. Koitajoessa virtasi marraskuussa vettä 11 % normaalia enemmän. Pienempien jokien virtaamat olivat marraskuussa keskimäärin kolmanneksen normaalia pienempiä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli marraskuun lopussa 3-10 cm tavanomaista ylempänä. Routaa havaintopisteissä oli 3-5 cm, eli tavanomainen määrä.

Normaalisti Pielisen ja Pyhäselän jäänpaksuus on marraskuun lopussa 7 cm. Tänä vuonna jäätä ei kummallakaan havaintopaikalla vielä ollut. Pienemmät lammet ja järvien suojaisat matalat lahdet ovat jäässä. Jäällä liikkumista on vältettävä, sillä jää voi vielä olla vaarallisen ohutta.

Lisätietoja:

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty