Tiedotteet 2017

Länsiväylälle Ruoholahdesta Keilalahteen on bussikaistojen käyttöön tulossa muutoksia (Uusimaa)

Uudenmaan ELY-keskus on päättänyt kokeiluluonteisesti sallia Länsiväylän (kantatie 51) Helsingin puoleisessa päässä bussikaistoilla myös kuorma-autot, pakettiautot sekä vähäpäästöiset henkilöautot. Kokeilu aloitetaan Länsimetron liikennöinnin käynnistymisen jälkeen, jolloin liikenne nykyisillä bussikastoilla tulee vähenemään merkittävästi.

Espoon suunnan metroliikenteen alkaessa HSL-bussiliikenteen linjasto muuttuu liityntäliikenteeksi. Metro kulkee Matinkylään jonkin aikaa päällekkäin nykyisten Etelä-Espoon ja Lauttasaaren bussilinjojen kanssa ennen kuin siirrytään liityntäliikenteeseen. Liityntäliikenteen alkaessa bussilinjat päättyvät pääasiassa Matinkylän ja Tapiolan metroasemille ja matkat Helsingin kantakaupunkiin kulkevat pääosin raiteilla.

Bussikaistoilla sallitaan vähäpäästöiset henkilöautot, joiden ominaispäästöt ovat alle 80 g hiilidioksidia kilometrillä. Raja perustuu  Trafin määritelmään. Auton päästöarvon voi tarkistaa ilmaiseksi rekisteritunnuksen perusteella Trafin Autovertaamo.fi –palvelusta

Kokeilun taustaksi on selvitetty eri vaihtoehtoja bussikaistojen hyödyntämiseksi metroliikenteen käynnistymisen aiheuttaman bussiliikenteen vähenemisen jälkeen. Kokeilun toimivuutta seurataan aluksi näillä nyt valituilla ajoneuvoryhmillä.

Bussikaistojen käytön valvonta kuuluu muutoksen jälkeen poliisin normaalin liikennevalvonnan piiriin kuten tälläkin hetkellä.

Bussikaistojen liikennöinnin muutokset otetaan käyttöön sen jälkeen kun HSL-liikenteen bussilinjat siirtyvät liityntäliikenteeseen. Muutos koskee suhteellisen lyhyttä ja kokeiluun soveltuvaa tieosuutta. Hangon suuntaan muutos käsittää Lauttasaaren Lemissaaren liittymän ja Kehä I:n Keilaniemen liittymän välin. Helsingin suuntaan muutos käsittää Karhusaaren liittymän ja Salmisaaren liittymän välin.

Muutoksen alkaessa bussikaistojen merkkeihin lisätään paketti- ja kuorma-autoja osoittavat merkit sekä vähäpäästöiset henkilöautot sallivat merkinnät (autot CO2<80g/km). Bussikaistojen käytön muutoksen aikataulusta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

 

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus
Sami Mankonen puh. 0295 021 309 (etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi)

Trafi 
Johtava asiantuntija Outi Ampuja puh. 029 534 5276
(etunimi.sukunimi(at)trafi.fi)


Päivitetty