Navigointivalikko
Valtakunnallisia uutisia

Valtakunnallisia uutisia

UUTISIA

Väylävirasto varautuu maantievalaistuksen osittaisiin sammutuksiin

Väylävirasto varautuu maantievalaistuksen osittaisiin sammutuksiin Väylävirasto varautuu siihen, että talven aikana voidaan joutua tilapäisesti sammuttamaan osa maanteiden valaistuksesta mahdollisen sähköpulan estämiseksi. Energiansäästötalkoisiin osallistumisen tavoitteena on välttää...

ELY-keskus parantaa lauttaliikenteen ympäristöystävällisyyttä ja palvelutasoa Järvi-Suomessa

ELY-keskus parantaa lauttaliikenteen ympäristöystävällisyyttä ja palvelutasoa Järvi-Suomessa Tienpitäjänä toimiva Varsinais-Suomen ELY-keskus on kilpailuttanut Järvi-Suomen 12 lauttapaikan maantielauttaliikennepalvelut vuosille 2025–2045 ja tehnyt hankintapäätöksen lauttaliikennepalveluiden...

Kipsihaku alkaa koko maassa – viljelijä, katso, missä kipsiä voi hakea!

Kipsihaku alkaa koko maassa – viljelijä, katso, missä kipsiä voi hakea! Peltojen kipsikäsittelyn ja kipsineuvonnan haku on auennut koko maassa. Kipsikäsittely on viljelijälle maksutonta ja verovapaata eikä vaikuta maataloustukiin. Kipsin hakuun soveltuvia alueita on Pohjois-Pohjanmaan,...
Lisää uutisia
Valtakunnallisia uutisia
null Muuttomatkalla olevia valkoposkihanhia ei ole vielä juuri näkynyt Suomessa

Muuttomatkalla olevia valkoposkihanhia ei ole vielä juuri näkynyt Suomessa

Ensimmäiset hanhet arktisilla pesimäalueilla ovat jo muuttovalmiudessa odottamassa sopivaa myötätuulta. Muutto alkanee loppuviikosta tai viikonloppuna.

Syyskuu on jo pitkällä, mutta valkoposkihanhen Barentsinmeren kanta ei ole vielä lähtenyt muutolle. Suomessa on vasta muutamia mahdollisesti arktisilta alueilta saapuneita valkoposkihanhia.

Suomen oman kannan valkoposkihanhet keräävät voimia muutolleen etenkin Porvoosta Vaasaan ulottuvalla rannikkoalueella. Reilu viikko sitten BirdLife Suomen ja Ympäristökeskuksen laskennoissa Suomessa havaittiin noin 27 000 valkoposkihanhea.
Barentsinmeren pesimättömät tai pesinnässään epäonnistuneet hanhet ovat jo muuttovalmiudessa. Muutolle lähdön käynnistää sopiva myötätuuli. 

Muutto alkaa kohta

Koska GPS-lähetinhanhet ovat edelleen kentän ulkopuolella arktisella Venäjällä eikä lintuharrastajiakaan ole siellä antamassa muuttotietoja, jää syksyisin suurin vastuu hanhien muuttojen ennakoinneista sääennusteille.

Ennusmerkkien mukaan valkoposkihanhien muutto alkaisi perjantain–lauantain aikana ja mahdollisesti kiihtyisi sunnuntaina–maanantaina. Tuulten painaessa lintuja luoteisemmaksi, tulisivat käytännössä kaikki ensimmäisen aallon linnut Suomeen ja pysähtyisivät vastatuuliin ja sadekuuroihin. Pian näemme kuinka käy.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa.

Lue lisää

Muuttomatkalla olevia valkoposkihanhia ei ole vielä juuri näkynyt Suomessa, ELY-keskuksen tiedote 13.9.2022 (sttinfo.fi)

Lisää uutisia

Alueellista tietoa


Päivitetty: 05.10.2022