Uutiset

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Mikko Kylävainio Keilte Forest pitää käsissään lautaa. Kuvassa myös tuotantolinja

​​​​​​​Liiketoimintajohtaja Mikko Kylävainio on tyytyväinen RekryKoulutukseen, jonka avulla saadaan lisää täsmäkoulutettua ja osaavaa työvoimaa.
 

RekryKoulutus vastaa joustavasti yritysten koulutustarpeisiin

Jos yritys ei löydä ammattitaitoisia työntekijöitä eikä alan osaajia valmistu oppilaitoksista. ELY-keskusten työelämälähtöinen RekryKoulutus on hyvä mahdollisuus kouluttaa työntekijöitä yrityksen tarpeisiin. Sahateollisuuskonserni Keitele Forest Oy on käyttänyt RekryKoulutusta useasti ja on tyytyväinen koulutuksen järjestelyihin ja tuloksiin.

Keitele Forest Oy on käyttänyt ELY-keskuksen RekryKoulutus-palvelua 20 vuoden aikana noin kymmenen kertaa ja kouluttanut sen avulla noin 250 henkilöä eri tuotantolaitoksillaan. Esimerkiksi Alajärven sahalla koulutettiin vuonna 2018 sahan kaikki silloiset työntekijät tällä tavoin.

- Syksyllä 2020 koulutimme 20 henkilöä Keiteleen liimapuutehtaalle ja sahalle sekä saman verran Kemijärven liimapuutehtaalle, höyläämöön ja sahalle, jatkojalostuksen liiketoimintajohtaja Mikko Kylävainio kertoo.

TE-toimisto ja yritys valitsevat RekryKoulutukseen osallistujat haastattelun perusteella. Päätökset koulutuksen toteuttamisesta saadaan nopeasti, yritys itse kilpailuttaa ja valitsee kouluttajaorganisaation sekä suunnittelee koulutusohjelman.

 

Teoriaa ja käytäntöä

- Keitele Forestilla koulutuksen pituus on neljä - kuusi kuukautta, josta teoriakoulutusta on kolmasosa ja loput työssä harjoittelua ja tehtäviin perehtymistä. Yritys järjestää koulutustilat, työharjoittelun esimiehet, työvaatteet ja turvavälineet, Keitele Forestin toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Ilkka Kylävainio esittelee.

Viime syksyn koulutukseen sisältyi muun muassa opetusta puuraaka-aineista, sahausta ja sahatavaran lajittelua sekä esimerkiksi tulityö- ja työturvallisuuskorttien suorituksia. Koulutus on yleensä kestänyt neljä­ - viisi kuukautta, minkä jälkeen työntekijä tekee aluksi töitä tuotannossa kokeneemman työntekijän mukana.

- Kumppaninamme ovat osaavat kouluttajaorganisaatiot, joiden oppimateriaalit ovat hyviä. Toki opiskelu vaatii myös itseopiskelua.

 

Edullista täsmäkoulutusta

Koulutettavat saavat RekryKoulutuksen ajan työttömyysetuutta sekä kulukorvausta ja yritys palkkaa nämä työntekijät koulutuksen jälkeen työhön.ELY-keskus maksaa koulutuksen kuluista 70 ja yritys 30 prosenttia.

- Meille valittujen koulutettavien ikäjakauma on noin 18–50 vuotta, ja koulutukseen tulee ihmisiä melko laajalta alueelta. Keiteleellä kunta on tukenut koulutusta niin, että osallistujille on ollut koulutuksen ajaksi tarjolla asuntoja puolella vuokralla.

Kylävainion mukaan koulutetut työntekijät ovat olleet tyytyväisiä saamaansa monipuoliseen oppiin ja siihen, että opiskelun jälkeen on ollut työpaikka tarjolla.

- Puualalla ei ole enää saatavissa alan ammattikoulutusta, joten ELY:n RekryKoulutus on hyvä mahdollisuus saada täsmäkoulutettua, osaavaa henkilöstöä. Meillä ei tälle ole oikeastaan vaihtoehtoa, ja kokemuksemme perusteella voimme lämpimästi suositella tätä koulutusmuotoa, Ilkka Kylävainio sanoo.

 

RekryKoulutus pähkinänkuoressa

  • RekryKoulutus on hyvä vaihtoehto, jos et löydä työnantajana ammattitaitoisia työntekijöitä eikä alan osaajia valmistu lähiaikoina.
  • RekryKoulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin ja se kestää pääsääntöisesti 3-6 kuukautta. Vähimmäiskesto on 10 koulutuspäivää.
  • RekryKoulutus antaa opiskelijoille ammatillista osaamista työtehtävään työnantajan tarpeen mukaan. Koulutus voidaan suunnitella myös yhteistyössä useamman työnantajan kanssa.
  • Työnantaja ja työ- ja elinkeinohallinto rahoittavat koulutuksen yhdessä. Työnantajan osuus on 30 prosenttia hankintasopimuksen mukaisesta kokonaishinnasta.

Lisätietoja RekryKoulutuksesta:

ylitarkastaja Kirsti Paajanen, ELY-keskus, p. 0295 026084

 

Teksti: Milla Kahelin/Savon Media
​​​​​​​Kuvat: Keitele Forest