Uutiset

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Soili Ingelin: ELY-ilmastotyömme on saanut hahmon

ELY-keskuksilla on merkittävä rooli hiilineutraalin Suomen tavoittelussa. ELY-keskuksilla on rajapintaa jopa 80 prosenttiin kansallisesta päästökokonaisuudesta ja valtaosaan sopeutumissuunnitelman tavoitteista.

Tämä tarkoittaa alueen toimintoihin vaikuttamista ilmastokädenjälkenä. Käsiämme on paljon ja monenlaisia, eikä ole ihan sama, miten ne ilmastonäkökulmasta toimivat.

Asiantuntijaviranomaisena edistämme, välitämme, ohjaamme, rahoitamme, valvommekin. Toimimme taustalla huolehtien, että asiat sujuvat: ympäristömme on viihtyisä ja monimuotoinen, rattaat pyörivät eivätkä vedet tulvi.

Paljon on kiinni siitä, millaiset raamit toiminnallemme asetetaan, kyllä. Mutta mitä enemmän asiaa olemme pohtineet, sitä enemmän kuitenkin löytyy mahdollisuuksia tehdä jo nyt enemmän. Heti. TEHDÄ.

Pirkanmaalla saimme ELY-keskuksena luvan katsoa ilmastotekemisiämme peiliin jo vuonna 2019. Muutama viikko sitten jatkoimme valtakunnallisessa verkostovetoroolissamme tanssiinkutsuamme ministeriöihin ja muille ohjaaville tahoillemme – saammeko luvan tehdä entistä vahvemmin, yhdessä ja uudella tavalla – ja ennen kaikkea – tanssitteko mukana? Luvat saatiin eikä valituksia ole vielä ainakaan näköpiirissä. Etenemme siis kuin juna. Tai ratikka. Tai letkajenkka.

Taustakohina on vaan taustakohinaa – merkitystä on lopulta vain sillä, miten työmme alueelle näkyy. Olemme juuri kysyneet Pirkanmaan kunnista, miten ilmastotyössämme onnistumme ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tutkimme tulokset tarkkaan ja muokkaamme taas omaa toimintaamme. Koska siitä tässä kaikessa on kyse. Kuuntelemisesta, toisten osaamisen arvostamisesta. Ja sitten taas tekemisestä!

Olemme Pirkanmaan ilmastofoorumissa saaneet valmiiksi ensimmäisen luonnoksen maakunnallisesta päästövähennyspolusta eli siitä, miltä matkamme kohti maakunnan hiilineutraaliutta näyttää ja mitä toimia vielä uupuu. Polun laatiminen on yhteistyötä alueen muiden asiantuntijatahojen kanssa: mitä emme tiedä, sen selvitämme. Tutkimuslaitosyhteistyö on olennaisesti kehittynyt ja vuoropuhelua käydään mm. kansallisen ilmastopaneelin kanssa. Juuri valmistumassa oleva maakunnallinen energiajärjestelmäselvitys kuvaa sitä tapaa, jota katsomme tärkeäksi edistää. Tieto ja asiantuntijuus, näille haluamme rakentaa tekoja tässä maakunnassa. Kiitos kanssamatkustajille, Pirkanmaa on erinomainen paikka ilmastoratkaisujen pilotoinneille!

On ollut ilo tehdä tätä tutkimusmatkaa hallinnon systeemiseen muutokseen ja asiantuntijuuden arvostuksen nostamiseen. Ennen kaikkea se on antanut uskoa siihen, että asioihin voi aidosti vaikuttaa. Osataan, yhdistellään, opitaan, tehdään porukalla – niistä on ELY-ilmastokädenjälki tehty!

Soili Ingelin.

Soili Ingelin
Johtaja asiantuntija, ympäristö ja luonnonvarat
Pirkanmaan ELY-keskus

Päästövähennyspolku, luonnos (jpg)

https://ymparistoviisas.fi/

ELY-keskukset ilmastotoimijoina:
https://www.ely-keskus.fi/web/ely-keskukset-ilmastotoimijoina/pirkanmaa