Uutiset

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Odotettavissa lauantaina 11.9. maaseudulla: markkinahumua ja paikallisia ruokatuulia (Kaakkois-Suomi)


Kaksi naista seisomassa hymyilevinä vierekkäin lähiruokatuotepaketit käsissään.
Maija-Liisa Paavola ja Liisa Mattila osallistuvat yhdessä Lähiruokapäivään.
 

Valtakunnallisen Osta tilalta -päivän nimi on muutettu Lähiruokapäiväksi ja sen markkinointiin on panostettu nyt aiempaa enemmän. Esimerkiksi järjestäjille suunniteltua markkinointimateriaalia on tuotettu runsaasti, jotta osallistuminen olisi mahdollisimman helppoa. Teemapäivän nimimuutoksen takana on nimittäin toive saada mukaan ruoantuottajien lisäksi muitakin maaseudun toimijoita ja luoda tapahtumasta siten koko maaseudun avointen ovien päivä. Kuka tahansa voi pistää pystyyn kahvilan, järjestää näyttelyn tai tarjota opastettuja kierroksia – vain mielikuvitus on rajana!

Yhteistyöllä saa enemmän

Kouvolan Elimäellä on vietetty Osta tilalta -päivää kaikkina viitenä vuotena, mutta myös Lähiruokamessuja jo toistakymmentä vuotta. Tänä vuonna tapahtumat sattuvat samaan aikaan, joten lauantaina 11.9. on odotetavissa todellinen maaseudun markkinapäivä.

Paavolan Kotijuustola Elimäellä on osallistunut sekä Lähiruokamessuille että Osta tilalta -päivään monta kertaa. Jos tapahtumat ovat olleet samana päivänä, juustoja ja jogurttia valmistava yritys on saanut kävijöitä kumpaankin pisteeseen, mutta messut ovat vieneet voiton. - Messukojulla käy enemmän ihmisiä mutta vinkkaan heille samalla, että käykää myös tuossa tilallamme vähän matkan päässä, kertoo yrittäjä Maija-Liisa Paavola.

Viime vuonna tilakävijöitä houkutteli kotijuustolaan kahden toimijan tuotteet, sillä Puotimaalla-yritys parkkeerasi pihaan kumijalkakauppansa eli liikuteltavan myyntivaununsa. Luomujauhoja, -hiutaleita ja -kosmetiikkaa tarjoava Liisa Mattila ehdotti Maija-Liisalle yhteistyötä ja siitä se alkoi. Tuotteet täydensivät hyvin toisiaan ja yhteinen myyntipaikka toimi niin hyvin, että kimpassa päätettiin jatkaa tänäkin vuonna.

Kun asiakas tulee jommankumman tuotteiden perässä, hän saa samalla tutustua toisenkin tuotteisiin ja se on tarkoituskin. Tunnettuus on nimittäin se tärkein asia, mitä nämä tuottajat Lähiruokapäivästä hakevat.  - Viime vuonna eräs vakiasiakas halusi tulla ostoksille nimenomaan teemapäivänä, jotta voisi tutustua samalla Paavolan tuotteisiin. Huolimatta siitä, että matka kotijuustolaan oli asiakkaalle pidempi kuin Liisan kotitilalle, Liisa kertoo tyytyväisenä.

Lähiruokapäivä on joka päivä

Tilamyynti on avoinna vaikka joka päivä, ei vain kerran vuodessa. Maalla on ovet avoinna ja tilalle saa tulla ostoksille muulloinkin. - Sen kun ihmiset tietäisivät ja tulisivat rohkeasti tutustumaan. Se on myös yksi tämän teemapäivän tarkoituksista. Että saisi ihmiset käymään ja ymmärtämään, että ostoksia voi tehdä suoraan täältäkin, yrittäjät toteavat.

Nykyään ihmisillä on herkästi pelko, että he häiritsevät. Kun yritys sijaitsee samassa osoitteessa kuin koti, kynnys vierailuun nousee, vaikka myymälään olisi eri sisääntulo. Liisa huomasi tämän selvästi silloin, kun hän piti kivijalkakauppaa kodin yhteydessä. - Ihmiset varmistelivat usein tulleessaan, etteivät vain häiritse. 

Kun hän hankki erillisen liikkuvan myymälävaunun pihalle, kynnys asiointiin tuntui madaltuvan.

Maija-Liisa on todennut saman. Hän on joskus mainostanut pitävänsä erityistä myyntipäivää kerran viikossa, mutta se ei oikein toiminut. Viimeistään korona vei kävijät. Mutta jos joku kurvaa pihaan, hän menee aina pihalle toivottamaan tulijan tervetulleeksi.     

Kumpikin yrittäjä on pitänyt Lähiruokapäivää hyvänä markkinointimahdollisuutena ja heistä on vain hyvä, että toimijakenttä laajenee. Sehän houkuttelee enemmän ihmisiä liikkeelle. He ottavat myös ilolla vastaan entistä suuremman markkinointipanostuksen järjestävältä taholta. 

Elimäellä on eletty ja yritetty ennenkin 


Kuvituskuva viljapellosta.
Elimäen ja Pohjanmaan lakeuksilla on maiseman lisäksi yhteistä vahva yrittämisen henki.


Pohjanmaan lakeuksilla elää tunnetusti vahva yrittäjähenki ja saman hengen tunnistaa Elimäen lakeuksillakin. Entisaikaan Elimäen Pestoomarkkinat tulivat tunnetuiksi sinnikkäistä kaupustelijoista ja markkinatunnelmasta, eikä niitä saatu lopetettua edes maaherran toimesta. Vasta sota lopetti markkinat, mutta perinne elvytettiin jälleen 70-luvulla. Pestoomarkkinoita vietetään edelleen syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna eli tänä vuonna Lähiruokapäivää edeltävänä viikonloppuna.  

Elimäkeläiset tuottajat, yritykset ja järjestöt ovat tehneet pitkään yhteistyötä. Porukalla syntyi aikanaan idea syksyisestä markkinatapahtumasta ja niinpä ensimmäiset Lähiruokamessut pidettiin MTK Elimäen hallinnoiman ja maaseuturahastosta rahoitetun hankkeen avulla vuosina 2009 ja 2010. Tavoitteena oli messujen avulla tiedottaa kuluttajille elintarvikeketjun toiminnasta, maaseudun pienistä yrityksistä ja niiden tavoista tuottaa elintarvikkeita. Hankkeen jälkeen messujen taustaorganisaatioksi perustettiin Lähiruoan ystävät ry, joka on koordinoinut messuja joka syksy vuodesta 2011 asti.  

Onko Elimäellä ehkä tavallista enemmän ruoantuottajia? -  Ei välttämättä enemmän kuin muualla, mutta yrittäjät ovat aktiivisia, sanotaan näin, toteavat Maija-Liisa ja Liisa kiitellen samalla Lähiruoan ystävät ry:n toimintaa.  

Useita paikallisia lähiruokatuotteita vierekkäin.

Toinen kuva useista lähiruokatuotteista vierekkäin.

Yhteistyö on luontevaa, kun kahden yrityksen tuotteet täydentävät toisiaan.


Yhdistyksen kautta on tavattu ja opittu tuntemaan muita tuottajia. Ja kun tunnetaan, on helppo soittaa toiselle tarpeen tullessa. Maija-Liisa mainitsee esimerkkinä, miten on ollut luontevaa ottaa toisen tuottajan kanssa yhteinen messupaikka tai auttaa kuljetuksissa. Sitä paitsi yhdessä toimiessa syntyy usein uusia ideoita. Niin tälläkin kertaa, kun Maija-Liisa ja Liisa jäävät miettimään yhteistä lehti-ilmoitusta tai tuotepakettia Lähiruokapäivää varten.

Lisätietoja:

Kiinnostuitko Lähiruokapäivästä järjestäjänä? Osta tilalta.fi-verkkosivulta löytyy lisätietoja. ​​​​​
Valtakunnallisesta Lähiruokapäivästä 11.9.2021 on lisätietoja Ostatilalta.fi-verkkosivulla

​​​​​​​Elimäen lähiruokamessuista 11. - 12.9.2021 on lisätietoja Lähiruoka.fi-verkkosivulla
​​​​​​​Elimäen Pestoomarkkinoista 4. - 5.9.2021 on lisätietoja Elimäenpestoomarkkinat-verkkosivulla

​​​​​

Teksti ja kuvat: Marjukka Hermonen, asiantuntija, Kaakkois-Suomen ELY-keskus