Uutiset

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Sinilevätilanne on rauhoittunut

Sinilevää havaittu järvillä keskimääräistä vähemmän, havainnot puolittuneet viime viikkoon verrattuna

Tällä viikolla sinilevää havaittiin tavanomaista vähemmän valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoilla. Viime sunnuntainen Riikka-rajuilma sekoitti pintavesiä sisävesillä: sinilevä voi olla sekoittuneena vesimassaan, jolloin sen havaitseminen voi olla vaikeampaa.

Hieman sinilevää havaittiin 26 virallisella havaintopaikalla, runsaasti sinilevää havaittiin kahdella havaintopaikalla ja erittäin runsaita sinileväesiintymiä ei havaittu lainkaan. Kansalaisilta on tullut Järvi-meriwikiin viime viikonlopun ja tämän viikon aikana noin 90 havaintoa, joista viidesosassa havaittiin sinilevää.

Etelä- ja Keski-Suomessa järvien pintavesien lämpötilat vaihtelivat 16 ja 22 asteen välillä. Pohjois-Suomessa ja Lapissa pintalämpötilat vaihtelivat 14 ja 16 asteen välillä. Järvien pintavesien lämpötilat ovat pääosin pitkän ajan keskiarvoon verrattuna noin asteen kylmempiä.

Avomerillä ja rannikkoalueilla sinilevä on sekoittunut vesimassaan

Selkämeren ulappa-alueella viikkoja ollut sinilevälautta on nyt sekoittunut enemmän veteen. Suomenlahdella ja Saaristomerellä on paikoitellen veteen sekoittunutta levää. Suuria sinilevän pintalauttoja ei ole havaittu.

Itämeren rannikkoalueella sinilevätilanne on rauhoittunut. Havaintoja on tullut Järvi-meriwikiin huomattavasti vähemmän kuin viikko sitten, ja sinilevän kokonaisesiintyvyyttä mittaavan sinileväbarometrin arvo on tippunut kolmasosaan viikontakaisesta lukemasta. Lähes kaikki sinilevähavainnot koskevat vähäistä määrää sinilevää.

Erityisesti Suomenlahden rannikolla tapahtuneen kumpuamisen seurauksena meriveden pintalämpötila on pudonnut voimakkaasti ja pohjalta noussut kylmä vesimassa on sekoittanut vettä. Sinilevää voi kuitenkin edelleen esiintyä suojaisissa lahdelmissa, joissa vesi ei pääse vaihtumaan tehokkaasti. Kylmä vesimassa on todennäköisesti myös nostanut meren pohjassa olleita ravinteita pinnan läheisiin vesikerroksiin, mikä voi tarkoittaa uuden leväkukinnan kehittymistä sääolosuhteiden niin salliessa.

Meriveden pintalämpötilat ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan laskeneet voimakkaasti. Perämerellä on mitattu 15–18 astetta ja Selkämerellä pääasiassa 14–17 astetta, mutta Porin Kaijakarin seudulla on tapahtunut hieman kumpuamista ja pintavesi on viilentynyt 10 asteeseen. Saaristomerellä pintalämpötila on 19–20 astetta ja Suomenlahdella 14–19 astetta.

Lue lisää

Sinilevätilanne rauhoittunut, sisävesillä ja merialueilla sinilevähavainnot vähäisiä, Suomen ympäristökeskuksen tiedote 22.7.2021 (syke.fi)