Uutiset 2021

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Pirkanmaa on luomumaakunta (Pirkanmaa)

Luomutuotanto on Pirkanmaalla varsin suosittua. Maakunnan maatiloista 14,5 prosenttia eli yhteensä 515 tilaa harjoittaa luonnonmukaista tuotantoa. Luomukauran tuotannossa Pirkanmaa on Suomen kärkimaakunta.

Pirkanmaalla on tällä hetkellä luonnonmukaisesti viljeltyä peltoa yhteensä 28 500 hehtaaria, mikä on 17,1 prosenttia maakunnan peltoalasta.

Luomutilat ovat keskikooltaan 53,4 hehtaaria, mikä on noin 10 hehtaaria enemmän kuin muiden Pirkanmaan tilojen.  

Pirkanmaalla on 109 luomukotieläintilaa, joista

  • 13 tilalla tuotetaan luomumaitoa,
  • 68 tilalla naudanlihaa,
  • 30 lampaanlihaa ja
  • yhdellä tilalla siipikarjaa.

Suomen luomukaurasta 15 prosenttia viljellään Pirkanmaalla

Luomukauran tuotannossa Pirkanmaa on maan kärkeä, sillä maakunnassa viljeltiin viime vuonna luomukauraa lähes 6 000 hehtaarilla, joka on koko Suomen luomukaura-alasta 15 prosenttia.

Luonnonmukaisessa tuotannossa nurmialalla on suuri merkitys sekä viljelykierron että luomukotieläintilojen rehun tarpeen osalta, joten peltopinta-alasta suurin osa on nurmipeitteisenä. Pirkanmaan nurmiala koostuu pääosin monilajisista rehunurmiseoksista ja nurmia käytetään myös kasvinviljelytiloilla viherlannoitukseen 1-2 vuotena peräkkäin. Monivuotiset kasvit sitovat hiiltä yksivuotisia paremmin, koska yhteyttävä aika on pidempi ja juuristo suurempi.

Puutarhakasveista Pirkanmaalla viljellään pääosin luomumansikkaa ja Suomen luomuomenan tuotannosta tältä alueelta tulee lähes 15 prosenttia.

Piirakkakaavio Pirkanmaan luomutuotannon jakautumisesta: Nurmi 18400 hehtaaria, kaura 6000 hehtaaria, ohra 530 hehtaaria, vehnä 530 hehtaaria, valkuaiskasvit 530 hehtaaria, ruis 390 hehtaaria ja öljykasvit 140 hehtaaria.
​​​​​​​Luomutuotannon jakautuminen Pirkanmaalla.

EU:n luomutunnus eli eurolehti

Eurolehden käyttö on pakollista kaikissa pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Merkki kertoo, että toimija kuuluu luomuvalvontaan ja tuote on valmistettu luonnonmukaisen tuotannon säädösten ja ohjeiden mukaan.

Ohjeet tunnuksen käytöstä Ruokaviraston sivuilla: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/luomutuotteet/markkinointi-ja-merkinnat/eun-luomutunnus/