Navigointivalikko
Uutiset 2019

Soili Ingelin: Ilmastoloikkaa rakentamassa (Pirkanmaa)

Aloittaessani ilmastotyön tekemisen oman toimeni ohella vuonna 2016, tein hetken lujasti töitä selvittääkseni mitä ihmettä uusi tittelini aluekehitys- ja vähähiilisyyskoordinaattori oikein voisi tarkoittaa. Vähähiilisyyttä googlaamalla löytyi jotain, muttei kovinkaan helposti omaan hommaan sovitettavaa. Aika nopeasti valkeni se, ettei valmista ole, ja heittäytymistä tarvitaan. Suinpäin, sinne vaan, toisia "tulisieluisia sanansaattajia" mukaan piiriin haalien lähdin matkaan.

Tätä kirjoittaessani Pirkanmaa on kärkijoukossa pyrkimässä Hinku-verkostoon eli ottamassa hallitustammekin tiukemman tavoitteen hiilineutraaliudesta ja pyrkimässä sen suhteen jo vuoteen 2030 mennessä. Mukanamme rintamassa kulkevat Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä ja jo peräti 13 maakunnan kuntaa. Mukaan lukien Tampere, joka ei ole vaan sitoutunut, vaan lähtenyt jo läpileikkaavasti etsimään myös keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi. Seuraavia kuntia odotellaan mukaan ihan lähiaikoina. Enää ei tarvitse miettiä yksin.

Mitä tapahtui? Ajattelen, että puolellamme on ollut sekä aika että halu oikeasti saada aikaan jotain uutta. Ei koota tehtyä tai selvitetä vaan tehdään. Into on ollut kannustavaa ja kirittänyt yhä uusiin loikkiin.

Organisaatiotasolla on paljon tekemistä, ja se onkin valtion aluehallintoviranomaisen ykkösmaali. Jokainen organisaatio pystyy halutessaan katsomaan peiliin. ELY-keskus lupasi tämän tehdä sitoutuessaan kesällä 2019 yhteiskuntasitoumuksella tekemään kaiken voitavansa ilmastoasioiden eteen; "Pirkanmaa pystyy Pariisiin!" Työtä tehdään meillä ELY-keskuksessa nyt jo usean ihmisen voimin, ja vastaamme myös valtakunnallisen ELY-keskusten ilmastoasiantuntijaverkoston vetämisestä.

Käydessämme ilmastonäkökulmasta läpi kaikki ELY-keskuksen tehtävät, noin 200 lain valvonnan, ohjauksen ja edistämisen tehtävää, törmäämme edelleen ajoittain ajatukseen, että ilmastoasia olisi jotain erillistä, ei ainakaan omaan tehtävääni kuuluvaa. Emme kuitenkaan vielä oikeastaan ole löytäneet hommaa, jossa ilmastokysymys ei olisi, tai voisi olla mukana. Kartoitusta varten tekemämme henkilöstöhaastattelut ovat olleet kannustavia, opettavia, mielekkäitä. Jos en minä yksin niin mitäpäs jos porukalla! Tämä onkin oikeastaan koko ilmastotekemisen ydin. Vaikka pienesti, mutta isolla porukalla, laajasti. Systeeminen muutos on tarpeellinen − ja täysin mahdollinen.

Suinpäin, joskus erehdyksen kautta, eteenpäin koko ajan kuitenkin! Todella ylpeänä voi tällä hetkellä katsoa kehittyvää, ilmeensä löytävää alueellista ilmastotyötä. Olemme kaukana valmiista, ja monenlaisia porukkapuristuksia tulee vielä eteen. Juuri se, että meitä on nykyään porukka, on kuitenkin valtava voimavara.

Myös tämän uutiskirjeen monipuolinen sisältö on osoitus siitä, miten paljon työtä ilmaston eteen jo tällä hetkellä tehdään ja myös sen, että työtä on opittu arvostamaan. Pirkanmaan ilmastotyö - olkaa hyvät!

Soili Ingelin
erityisasiantuntija
Pirkanmaan ELY-keskus

Soili Ingelin

 


Alueellista tietoa