Navigointivalikko
Uutiset 2018

Porotalouden aloitus- ja investointitukia voi hakea sähköisesti (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)

Porotalouden aloitus- ja investointitukia voi nyt hakea verkossa Hyrrä-asiointipalvelun kautta. Sähköisessä asioinnissa on monia etuja perinteiseen paperiseen asiointiin nähden. Hyrrä-palvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen täyttämisessä, tarvittavien liitteiden lisäämisessä ja lähettämisessä. Hakemuksen sähköisen allekirjoittamisen ja lähettämisen jälkeen hakija saa ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen ilmoituksen hakemuksen vireille tulosta, hakemuksen käsittelijästä ja arvion käsittelyajasta.

Koulutusta tarjolla sähköiseen asiointiin

Maaseutuvirasto järjestää koulutusta sähköiseen asiointiin Hyrrässä tiistaina 13.3. klo 12–14. Koulutuksen lisätiedot löytyvät tapahtumakalenteristamme lähempänä ajankohtaa. Koulutus järjestetään verkossa Skypen ja videoneuvottelulaitteiden välityksellä.

Myös Paliskuntain yhdistys järjestää huhtikuussa koulutuskierroksen eri paikkakunnilla.

Hakemukset käsitellään sähköisesti

Lapin ELY-keskus käsittelee hakemukset myös samassa Hyrrä-järjestelmässä. Jos hakemusta tarvitsee täydentää ELY-keskus lähettää lisätietopyynnön, josta Hyrrä lähettää tiedon hakijan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Myös päätöksistä tulee tieto sähköpostiosoitteeseen. Ilmoita siis toimiva sähköpostiosoite hakemuksen yhteydessä ja tarkista sähköpostisi säännöllisesti.

Maksatuksen haku onnistunee verkossa helmikuussa, siihen saakka maksua haetaan paperilomakkeella

Toistaiseksi hakija voi hakea saadun tuen maksatusta paperilomakkeella (mavi.fi) Tavoitteena on, että asiakkaat voivat hakea tuen sähköisesti maksuun Hyrrän kautta helmikuun aikana.

Paperipäätökset tallennetaan takautuvasti Hyrrään

Viime vuonna rahoituksen haun käynnistyessä porotalouden tukien osio Hyrrässä ei ollut vielä valmis ja haku avattiin paperilomakkeilla. Myös päätökset tehtiin paperisina. Nyt ELY-keskuksessa tallennetaan paperihakemuksia ja -päätöksiä takautuvasti Hyrrään. Järjestelmä lähettää automaattisen viestin hakijalle, joten jokainen tukea hakenut poromies ja paliskunta saa sähköpostiinsa ilmoituksen jo käsitellyn hakemuksen ottamisesta käsittelyyn sekä tiedon jo saadusta rahoituspäätöksestä.

Lisätietoja:
Porotalousasiantuntija Päivi Kainulainen, puh. 0295 037 038

Näin asioit Hyrrä-asiointipalvelussa (mavi.fi)

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

 1. Tarkista, että Sinulla on oma Y-tunnus. Tunnuksen voi perustaa sähköisesti osoitteessa ytj.fi. Jos Y-tunnusta ei ole, niin tukia ei voida maksaa. (Aloitustuessa ei tarvita Y-tunnusta.)
 2. Perusta ensin Katso-tunniste (avaa linkki) osoitteessa yritys.tunnistus.fi.
 3. Tämän jälkeen kirjaudu Hyrrään omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla (HST-kortti). https://hyrra.mavi.fi/login.html
 4. Täytä hakemus ja lähetä se sähköisesti viranomaiselle Hyrrässä. Hyrrä ohjaa ja opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä, tarvittavien liitteiden lisäämisessä ja lähettämisessä. Hakemus allekirjoitetaan sähköisesti.
 5. Saat ilmoituksen siitä, että hakemuksesi on tullut vireille. Samalla saat tiedon hakemuksen käsittelijästä ja arvion käsittelyajasta.
 6. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat tukipäätöksen Hyrrän kautta. Jos hakemusta tarvitsee täydentää, saat asiasta täydennyspyynnön.
 7. Kun olet aloittanut hankkeen ja kustannuksia on syntynyt, hae maksua Hyrrässä. Jos maksuhakemusta tarvitsee täydentää, toimita täydennykset Hyrrän kautta. Kun maksupäätös on tehty, saat tiedon siitä Hyrrään ja rahat tulevat tilille.

Paliskunnat

 1. Perustakaa ensin Katso-tunniste (avaa linkki) osoitteessa yritys.tunnistus.fi. Katso-palvelussa organisaation pääkäyttäjä eli poroisäntä antaa valtuudet täyttää hakemusta ja allekirjoittaa hakemukset sähköisesti paliskunnan nimissä.

Nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö eli Katso-pääkäyttäjä (poroisäntä) voi palvelussa antaa myös muille käyttäjille erilaisia Hyrrä-asiointirooleja:

 • Hyrrä-hakija, joka voi selata, täyttää ja lähettää paliskunnan tuki- ja maksuhakemuksia Hyrrässä (vastaa allekirjoitusta, täytyy olla allekirjoitusoikeus). 
 • Hyrrä-avustaja, joka voi selata ja täyttää hakemusta ja lomakkeita, mutta ei ole oikeutettu jättämään niitä viranomaiskäsittelyyn. Esim. Paliskuntain yhdistyksen neuvoja, joka voi lisätä hakemukseen esim. kustannusarvion.
 • Hyrrä-selaaja, joka voi selata paliskunnan tuki- ja maksuhakemuksia.
 1. Tämän jälkeen kirjaudu Hyrrään omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla (HST-kortti). Kun kirjaudut Hyrrään, järjestelmä varmistaa automaattisesti Katso-palvelusta, että sinulla on valtuus toimia paliskunnan edustajana Hyrrässä. https://hyrra.mavi.fi/login.html
 2. Täytä hakemus ja lähetä se sähköisesti viranomaiselle Hyrrässä. Hyrrä ohjaa ja opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä, tarvittavien liitteiden lisäämisessä ja lähettämisessä. Hakemus allekirjoitetaan sähköisesti.
 3. Saat ilmoituksen siitä, että hakemuksesi on tullut vireille. Samalla saat tiedon hakemuksen käsittelijästä ja arvion käsittelyajasta.
 4. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat tukipäätöksen Hyrrän kautta. Jos hakemusta tarvitsee täydentää, saat asiasta täydennyspyynnön.
 5. Kun olet aloittanut hankkeen ja kustannuksia on syntynyt, hae maksua Hyrrässä. Jos maksuhakemusta tarvitsee täydentää, toimita täydennykset Hyrrän kautta. Kun maksupäätös on tehty, saat tiedon siitä Hyrrään ja rahat tulevat tilille.

Kaikki toimitetut hakemukset ja liitteet tallentuvat Hyrrään, josta ne ovat myöhemminkin sekä hakijan että viranomaisen saatavilla.

Hyrrää koskevissa asioissa voitte olla yhteydessä Maviin: Sirpa Soukkala 0295312341 sirpa.soukkala(at)mavi.fi

 


Alueellista tietoa