Navigointivalikko
Uutiset 2018

Paltamoon investoidaan nykyaikaiset tilat särkikalojen alkukäsittelyyn (Lappi, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)

Ely-keskuksen Pohjois-Suomen kalatalouspalvelut on myöntänyt Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta tukea Paltamon kunnalle 460 436 euroa uusien kalankäsittelytilojen ja laitteiden hankkimiseen. Investoinnilla edistetään Oulujärven ja sen lähialueen kalavarojen tehokasta hyödyntämistä. Hanke valittiin rahoitettavaksi valtakunnallisessa määräaikaisessa satamahaussa ja sille myönnettiin 80 % tuki. Koko investoinnin suuruus on 575 545 euroa.

Oulujärvellä paikalliselle järvikalalle on kysyntää, mutta kalastus on keskittynyt vain arvokkaimpiin lajeihin kuten kuhaan. Kuhakantojen vaihtelu tekee kalastuselinkeinosta epävarmaa, Aloite investoinnista tuli paltamolaisilta kalastajilta, jotka olivat tutustuneet monilajikalastukseen Lokan tekoaltaalla ja Kuusamossa. Pohjoisen kokemusten mukaan särkikalat soveltuvat tulonlähteeksi, mutta saaliin markkinoille saaminen vaatii panostusta alkukäsittelyyn, tiloihin ja laitteisiin.

Investoinnin tukena käynnistyy samanaikaisesti Paltamon kalatalon käynnistämishanke, jossa koulutetaan kalastajia, perehdytään muualla saatuihin kokemuksiin sekä laaditaan kalankäsittelytiloihin elintarvikelainsäädännön mukainen omavalvontasuunnitelma. Käynnistämishanke rahoitettiin Euroopan meri- ja kalatalousrahaston Kainuun ja Koillismaan Kalaleader-ohjelmasta. 

Lisätietoja:

Jari Leskinen

kalastusbiologi

Lapin ELY-keskus

jari.leskinen@ely-keskus.fi

040-7774860


Alueellista tietoa