Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Kasvulohkojen sähköinen ilmoittaminen vähentää valvontoja maatiloilla

Viljelijöiden siirtyminen sähköiseen asiointiin on parantanut kasvulohkoilmoitusten tarkkuutta, mikä vähentää maatiloille tehtävien valvontojen määrää. Keväällä 2015 noin 86 % viljelijöistä teki tukihakemuksensa Vipu-palvelussa ja ilmoitti kasvulohkotiedot sähköisesti. Sähköisesti ilmoitetut tiedot olivat paperilla toimitettuja niin paljon tarkempia, että ELY-keskusten valvontaan otettavien tilojen määrä vähenee huomattavasti.

Viime vuonna ELY-keskukset joutuivat tarkastamaan pinta-alaeroavaisuuksien vuoksi 3700 maatilaa, joista suurimmalla osalla ero ilmoitetun ja peltolohkorekisteriin digitoidun pinta-alan välillä oli erittäin pieni. Tänä vuonna tarkastettavaksi joudutaan ottamaan vain noin 120 tilan pinta-alat. Tämä säästää merkittävällä tavalla sekä viljelijöille että hallinnolle aiheutuvaa työtä.

Paitsi että viljelijöiden ilmoittamien kasvulohkotietojen tarkkuus on parantunut, vähäisten pinta-alaerojen valvonnasta on päätetty luopua. Jos ero viljelijän ilmoittaman pinta-alan ja peltolohkorekisterin tietojen välillä on alle 0,1 hehtaaria, ELY-keskuksen ei tarvitse käydä tilalla mittaamassa alaa uudelleen

Lue lisää:


Alueellista tietoa