Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Maisemanhoitotyön helmiä esittelyssä - tervetuloa Maisemat ruotuun -hankkeen päätösseminaariin 3.10. (Lapin ELY-keskus)

Tervetuloa kuulemaan Maisemat ruotuun -hankkeen tuloksista perjantaina 3.10.2014 klo 14 alkaen Keminmaan seurakunnan väentuvalle (os. Rantatie 26, Keminmaa). Tilaisuus alkaa kiertoajelulla arvokkaissa maaseutumaisemissa, Simon ja Tornion maisemanhoitotiloilla, jonne lähdetään väentuvan ja seurakunnan parkkipaikalta klo 14.

Päätösseminaarissa klo 17 alkaen kerrotaan ja keskustellaan maisemanhoidosta ja sen mahdollisuuksista Kainuussa ja Lapissa sekä esitellään hankkeen tapahtumia ja toimintaa Lapissa. Tarjolla on tietoa myös arvokkaiden maisema-alueiden inventoinnista.

Tutustumme myös Keminmaan kirkkoja ympäröivien niittyjen hoitoon. Keminmaan kirkkojen ympäristössä arvokasta työtä maisemanhoidon eteen ovat tehneet Kemin seudun 4H-yhdistys Satu Järvelän johdolla, seurakunta ja lampuri Anne Jurva. Kaikkien työpanosta on tarvittu, jotta uhanalaiset kasvilajit, mm. ketokatkero ja keltamatara saadaan alueella säilymään. Laiduneläimet tuovat vaihtelua maisemaan, ja ovat myös matkailijoiden mieleen.

Meri-Lapissa viljelijät ovat olleet erityisen aktiivisia. Myös maanomistajat ovat ymmärtäneet maisemanhoidon tärkeyden ja he ovat mielellään vuokranneet luonnonniittyjään maisemanhoitoa vastaan. Laiduntamisen myötä myös alueen virkistyskäyttö helpottuu, kun kasvillisuus pysyy matalana. Maisemanhoidon mallikohteisiin pääsemme tutustumaan kiertoajelulla Tornion Oravaistensaaressa ja Simossa.

Ilmoittautumisia tarjoilujen ja kyyditysten järjestämiseksi toivotaan 1.10. mennessä:

Projektipäällikkö Merja Lipponen, puh. 0295 037 427
Suunnittelija Piritta Peurasaari, puh. 0295 037 484
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Maisemat Ruotuun -hanke on toiminut kylämaisemien puolesta Kainuussa ja Lapissa kohta neljä vuotta. Hankkeessa on organisoitu maisemanhoitoa, järjestetty kyläkävelyjä sekä ympäristön- ja rakennusperinnön hoitoon liittyviä teemapäiviä ja talkoita. Hankkeen toteuttajina ovat Lapin ja Kainuun ELY-keskukset, mutta myös Lapin ja Kainuun maa- ja kotitalousnaiset ovat mukana toiminnassa. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Hanke jatkuu vuoden loppuun, ja maakunnissa ja kylissä tapahtuu vielä paljon tämän syksyn aikana. Tarkemmat tiedot hankkeen tapahtumista löydät hankkeen sivuilta www.ymparisto.fi/maisematruotuun ja facebookista.

Kuva: 4H-yhdistys on tehnyt aidat, ja vastaa lampaiden valvonnasta kirkkoja ympäröivillä niityillä (kuvaaja: Piritta Peurasaari)

 


Alueellista tietoa