Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Sinilevähavainnot lisääntyneet juhannusviikolla Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Lämpimät kesäpäivät ovat nostaneet vesistöjen lämpötiloja, minkä myötä myös sinilevähavaintojen määrät ovat lisääntyneet niin sisävesillä kuin merialueillakin. Havaitut sinilevämäärät ovat kuitenkin olleet tällä viikolla pääasiassa vähäisiä. Paikallinen sinilevätilanne voi kuitenkin muuttua hyvin nopeasti esim. tuulen suunnan vaihtuessa, minkä myötä uimaveden kelvollisuuden arviointi tulee aina suorittaa  paikan päällä.

Merialueilla sinilevähavaintojen määrät ovat kasvaneet viime viikkoisesta tilanteesta. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla on tehty vähäisiä sinilevähavaintoja Korppoon Korpoströmissä, Paraisilla Nauvon Seilissä sekä Rauman edustalla Otanlahdella. Kansalaishavaintoina sinilevää on havaittu viime viikonloppuna laajasti veteen sekoittuneena Gullkronan selällä, sekä Paraisten Dalskäristä on tehty ilmoitus runsaasta sinilevähavainnosta. Juhannusviikolla Nauvon Pärnäisissä on havaittu sinilevää sekoittuneena rantaveteen sekä Järvi-meriwikiin on kirjattu vähäinen sinilevähavainto Turun Latosaarelta. Ulkosaariston vakiohavaintopaikoilla ei ole vielä tehty sinilevähavaintoja. 

Sisävesillä ei ole tehty tällä viikolla sinilevähavaintoja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla. Kansalaishavaintona Järvi-meriwikiin on kirjattu vähäinen sinilevähavainto Pomarkun Valkjärvellä sekä runsas sinilevähavainto Rauman Narvijärvellä. Varsinais-Suomen ELY-keskukselle on myös tehty kansalaishavaintona ilmoitus viikonloppuna laajasta sinilevälautasta sekoittuneena veteen Salon Iso-Kiskolla sekä alkuviikosta sinilevää on havaittu Pöytyän Elijärvellä.  

Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen aluksi viiruja, ja lopulta lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun maalia muistuttavan kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi, tai jopa turkoosiksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun. Kesän edetessä on syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vähäinen sinilevähavainto ei ole vielä este uimiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää ja voivat juoda sinileväpitoista vettä.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

(Ohje: Jos alla oleva kartta ei näy oikein, käytä esim. Firefox tai Chrome -selainta)

 Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Laura Laaksonen                          0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel           0295 022 879


Alueellista tietoa