Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Pohjois-Savosta kansainvälisten osaajien maakunta: Alueellinen Talent HUB-toiminta käynnistyy

Pohjois-Savossa tartutaan haasteeseen houkutella kansainvälisiä osaajia maakuntaan. Yhtenä konkreettisena tekona Pohjois-Savon ELY-keskus on asettanut työryhmän valmistelemaan alueen yhteisen Talent HUB-toiminnan käynnistämistä. Talent HUB -työryhmän tehtävänä on selvittää edellytykset ja toimintamalli yrityslähtöisen Talent HUBin perustamiseksi Kuopion seudulle, jonka tavoitteena on kansainvälisten osaajien houkuttelu Pohjois-Savoon. Toiminnan avulla kanavoidaan lisäksi alueella jo olevien kansainvälisten osaajien asiantuntemus yritysten kasvun ja kansainvälistymisen sekä innovaatiotoiminnan tueksi.

Talent HUB -toiminnan puheenjohtaja, iisalmelaisen Genelec Oyn toimitusjohtaja Siamak Naghian sanoo, että toimialan ja omista lähtökohdista johtuen Genelec:n toiminta on ollut luonteeltaan hyvin kansainvälinen alusta alkaen, joka on tarkoittanut ennen kaikkia kansainvälisen osaamisen ja toiminnan rakentamista ja kehittämistä.

- Keskiössä on ollut osaavia ihmisiä eri puolella maailmaa, joilla on ollut toimialaan liittyvä ammattitaito sekä kykyä ja kiinnostusta ymmärtää eri maiden kulttuuria sekä paikallista toimintaa. Onnistuneen kansainvälisen toiminnan perusedellytys onkin sen lokalisaation ulottuvuus, Naghian kuvailee kansainvälisten osaajien merkitystä yrityksen kasvussa.


Kuinka kansainväliset osaajat saadaan jäämään Pohjois-Savoon?

Pohjois-Savon ELY-keskuksen kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Markku Koponen kertoo, että Talent HUB -toiminnalla on tarkoitus tukea erityisesti alueella jo olevien kansainvälisten osaajien ja yritysten kohtaamista sekä edistää työmarkkinoiden ja innovaatiotoiminnan avoimuutta ja houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille.

- Toimenpiteiden avulla kehitetään kansainvälisiin osaajiin liittyvää yhteistyötä maakunnan eri toimijoiden välillä. Tavoitteena onkin koota kaikki keskeisimmät palvelut yhteen, jotka edistävät kansainvälisten osaajien integroitumista koko maakuntaan, Koponen kuvailee toimintaa.

 

Talent HUB- toiminnalla luodaan kivijalka maakunnan eri toimijoiden yhteistyölle

Työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten kasvua kansainvälisten osaajien avulla tukevat toimenpiteet on sisällytetty Pohjois-Savon ja valtion solmimaan Siltasopimukseen, jossa molemmat osapuolet sitoutuvat mahdollisuuksien mukaan edistämään kasvun mahdollisuuden hyödyntämistä. Kansainvälisiin osaajiin liittyvä työ kytketään kansalliseen Työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämään Talent Boost -toimenpideohjelmaan ja sillä vahvistetaan alueiden välistä yhteistyötä.

Talent HUB-työryhmän kokoonpano Pohjois-Savossa:

Puheenjohtaja
Toimitusjohtaja Siamak Naghian, Genelec Oy

Varapuheenjohtaja
Yksikön päällikkö Jan Blomberg, Pohjois-Savon ELY-keskus

Työryhmän jäsenet
HR director Johanna Pirinen, Finnvector Oy
Toimitusjohtaja Antti Nurmi, Charles River Oy
Toimitusjohtaja Tuukka Eloranta, Medikro Oy
Dekaani Jukka Jurvelin, Itä-Suomen yliopisto
Tuntiopettaja Satu Ahonen, Savon koulutuskuntayhtymä
Varajäsen, apulaisrehtori Jukka Kosunen, Savon koulutuskuntayhtymä
Strategiajohtaja Sirpa Lätti-Hyvönen, Kuopion kaupunki
Aluekehityspäällikkö Jari Jääskeläinen, Pohjois-Savon Liitto
Varajäsen, aluekehityssuunnittelija Teemu Juntunen, Pohjois-Savon Liitto
Palvelujohtaja Johanna Haapakorva, Kuopion alueen kauppakamari
Rehtori Mervi Vidgren, Savonia ammattikorkeakoulu
Varajäsen, kansainvälisten asioiden päällikkö Virpi Laukkanen, Savonia ammattikorkeakoulu

Työryhmän sihteereinä toimivat

Kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Markku Koponen, Pohjois-Savon ELY-keskus
Maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson, Pohjois-Savon ELY-keskus

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Siamak Naghian, Genelec Oy, siamak.naghian(at)genelec.com
Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Markku Koponen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 016 026, markku.koponena(at)ely-keskus.fi
yksikön päällikkö Jan Blomberg, Pohjois-Savon ELY-keskus, jan.blomberg(at)ely-keskus.fi, 0295 026 552. (tavoitettavissa 1.8.2019- eteenpäin)


Alueellista tietoa