Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Evijärven happitilannetta pyritään parantamaan vedenpintaa pulssittamalla (Etelä-Pohjanmaa)

Evijärvellä happiongelmia on lähes joka talvi pyritty vähentämään vedenpinnan nopealla laskulla ja sitä seuraavalla nopealla nousulla, jota kutsutaan pulssitukseksi.  Koska virtaamat ovat tänä talvena olleet poikkeuksellisen vähäisiä, niin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt toteuttaa pulssituksen jo tammikuun aikana. Evijärven vedenpinnan lasku on nyt aloitettu ja järven pintaa pyritään laskemaan vajaa 20 senttiä tammikuun puoliväliin mennessä ja sen jälkeen pinta nostetaan takaisin normaalitasolle.

Tammikuun pulssituksella varmistetaan, että ainakin yksi pulssitus voidaan tehdä myös tänä vuonna. Normaalisti pulssitus on uusittu maaliskuun alussa, mutta tänä vuonna on mahdollista, että virtaama ei maaliskuussa riitä vedenkorkeuden muutosten tekoon.  Evijärven yläpuolella sijaitsevan Lappajärven pinta on niin alhaalla, että juoksutusta ei todennäköisesti ole mahdollista lisätä maaliskuun pulssitusta varten.

Evijärven vedenkorkeuden muutokset tehdään säännöstelylupaa noudattaen.  Huhtikuun alkuun mennessä Evijärveen tehdään ns. kevätkuoppa, jotta saadaan tilaa sulamisvesille. Kevätalennuksen suuruus on noin 20 cm.

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

  • Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
  • Vesitalousasiantuntija Kristiina Kastman, puh. 0295 028 021
  • Yksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Alueellista tietoa