Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Punalevien uhanalaisuustutkimus loppusuoralla (Keski-Suomi)

Suomen luonnon kokonaislajimääräksi on arvioitu vähintään 45 000 lajia. Lajitiedot ovat kuitenkin niin puutteellisia, että uhanalaisuusarviointi on mahdollista tehdä vain vajaasta puolesta tuosta määrästä.

Makean veden punalevät kuuluvat juuri näihin puutteellisesti tunnettuihin lajiryhmiin, joiden uhanalaisuusarviointia on kiirehditty. Useissa Euroopan maissa punalevät on luokiteltu uhanalaiseksi lajiryhmäksi, jonka edustajista osa on ihmistoiminnan vuoksi kokonaan hävinnyt.

Punalevät ovat hyödyllisiä ja harmittomia

Useimmat punalevät elävät virtaavassa vedessä. Ne tuottavat happea veteen ja ilmakehään, ja ne ovat tärkeää ravintoa monille vesieläimille. Punalevät indikoivat useimmiten hyvää veden laatua eikä niistä ole lainkaan harmia ihmiselle.

Suomen makean veden punalevätuntemus on kohentunut merkittävästi emeritusprofessori Pertti Elorannan työryhmän ja Keski-Suomen ELY-keskuksen yhteishankkeen ansiosta. Tämä Euroopan mittavin punalevien ja niiden uhanalaisuuden kahdeksanvuotinen tutkimushanke on edennyt loppusuoralle. Kuluva kesä on viimeinen varsinainen kenttähavaintojakso, jonka aikana inventoidaan Pohjois-Suomi linjalta Muonio – Vuotso valtakunnan pohjoisrajalle saakka. Hanketta ovat rahoittaneet ympäristöministeriö ja R. Erik Serlachiuksen Säätiö.

Lue lisää (pdf)

(Liitteen kuvat ovat median käytettävissä.)


Alueellista tietoa