Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Matkailualalla asenne on tärkein – Kemissä alkavassa uravalmennuksessa tietoa ja valmiuksia matkailualan tehtäviin (Lappi)

Matkailualan tarpeisiin etsitään uusia ratkaisuja Meri-Lapissa. Kemissä käynnistyy pidempään työttömänä olleille työnhakijoille matkailualan uravalmennus, jonka ensisijaisena tavoitteena on saada työnantajat ja työnhakijat kohtaamaan ja valmennukseen osallistujat työllistymään matkailualalle.

– Matkailualalla on kova pula työntekijöistä. Tämä on yksi keino, jolla pyritään saamaan helpotusta matkailualan työvoimatarpeisiin, kertoo projektipäällikkö Kirsi Portaankorva Lapin ELY-keskuksesta.

Valmennuksen ensisijainen tavoite on saada osallistujat löytämään paikkansa matkailualalta, mutta käymme läpi myös mm. matkailualan kouluttautumismahdollisuuksia, valmennuksen toteutuksesta vastaava Kirsi Pajamäki Merivalta kertoo. 

Valmennuksessa osallistujille tarjotaan niin tietoa kuin käytännön tutustumismahdollisuuksia matkailualan töihin.

– Matkailualan työtehtävät, työajat ja työolosuhteet saattavat olla monille vieraita ja näihin on uravalmennuksen aikana tarkoitus tutustua. Tavoitteena on antaa osallistujille realistinen, konkreettinen kuva matkailualan eri mahdollisuuksista, kuvailee Kirsi Pajamäki.

Uravalmennukseen sisältyy yhteisiä lähipäiviä, mutta painotus on käytännön työhön tutustumisessa ja työkokeilussa.

– Käynneillä tutustutaan matkailualan työtehtäviin, siihen mitä kaikkea työ voi käytännössä matkailualalla olla. Erityisesti perehdytään siihen mitä asiakaspalvelu matkailualalla tarkoittaa. Alaan ja työtehtäviin tutustuu parhaiten paikan päällä itse nähden ja tehden, Kirsi Pajamäki kertoo.

Valmennukseen sisältyvä 1–2 kuukauden työkokeilu antaa mahdollisuuden oman osaamisen näyttämiseen esimerkiksi työllistymistä silmällä pitäen. Työkokeilun kautta syntyy konkreettisempi käsitys alan eri tehtävistä ja myös osaamisvaateista.

Kemissä järjestettävään matkailualan uravalmennukseen otetaan 12 osallistujaa. Avoin infotilaisuus uravalmennuksesta pidetään 21.11.2017 klo 13.00 Joulupukin satamakonttorissa.

Uravalmennuksen toteuttaa Meriva ja sen järjestää Lapin ELY-keskuksen Polku-hanke yhteistyössä Kemin työllisyys- ja elinvoimahankkeen kanssa.

Lisätietoja:

  • Valmennuksen sisällöstä: Kirsi Pajamäki, Meriva, puh. 040 8239 412, kirsi.pajamaki(at)meriva.com
  • ­Lapin ELY-keskus: Kirsi Portaankorva, puh. 0295 037 016, kirsi.portaankorva(at)ely-keskus.fi

Lue lisää:

Reippaille ja joustaville työntekijöille on kysyntää

Matkailuyrityksissä on töitä sesonkiluonteisesti mm. ravintola- ja keittiötehtävissä, asiakaspalvelu- ja opastustehtävissä. Kaikissa matkailualan tehtävissä ei tarvitse välttämättä tiettyä koulutusta, pitkälle pääsee myös reippaalla työasenteella.

– Odotamme että työntekijä on oma-aloitteinen, joustava nopeasti muuttuvissa tilanteissa kiireisen sesongin aikana. Pitää olla paineensietokyä, iloinen asiakaspalvelija, vähintään englanninkielen taitoinen, yleensäkin "hyvä tyyppi", ei anonyymi ja persoonaton, kertoo HR- ja asiakaspalvelupäällikkö Anne Pietilä Kemin Matkailu Oy:stä. – Kaikkiin tehtäviin ei tarvita koulutusta jos täyttää nuo muut ehdot, meillä ei ratkaise pelkkä cv töihin pääsyä.

Yrityksillä on myös omia koulutusohjelmiaan uusille työntekijöille.

– Lapland Safaris järjestää uusille oppaille Arctic Hospitality Guide -koulutuksen ennen työsuhteen alkua, kertoo Vepe Okkonen Lapland Safarikselta. – Koulutus toteutetaan yhteistyössä Lapland Safariksen, Lapland Hotelsin sekä alan oppilaitosten kanssa. Koulutuksessa käydään läpi vaadittavia opastaitoja, tehdään esiintymisharjoitteita sekä harjoitellaan moottorikelkalla ajamista. Koulutuksen kulmakivinä ovat tieto, taito ja turvallisuus. Koulutuskielenä on englanti. – Tulevilla kausilla tarvitaan oppaita noin 10–15 / kausi. Mahdollisesti rekrytoimme myös asiakaspalveluun ja työnjohtoon.

Matkailualalla työ on sesonkiluontoista, mutta monipuolista ja vaihtelevaa.

– Meillä on tarjota töitä asiakaspalvelijalle, joka kykenee työskentelemään myös tarjoilutehtävissä sekä siivouspuolella. Myös ammattitaitoiselle kokille on töitä, kertoo Pasi Alakiuttu Erä-Valakiasta.

 

 


Alueellista tietoa