Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Heinäkuun vesitilanne (Pohjois-Karjala)

Heinäkuun keskimääräinen sademäärä oli Pohjois-Karjalan alueella 120 mm, kun tavallisesti sataa 77 mm. Sateet ovat olleet kuuroluonteisia, mistä johtuen sademäärissä on paikkakohtaisia eroja.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet vaihtelivat heinäkuun lopussa keskitason molemmin puolin. Pielisen vedenkorkeus laski heinäkuun aikana 18 cm. Kuukauden lopussa vedenkorkeus oli 10 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa alempana.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta pysytteli lähes koko heinäkuun samalla tasolla. Heinä-elokuun vaihteessa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli Arvinsalmen asteikon mukaan 23 cm ajankohdan normaalitasoa ylempänä. Suomen ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus laskee noin 5 cm elokuun aikana.

Pielisen vedenpinnan ennustetaan laskevan 10 cm syyskuun alkuun mennessä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjaveden korkeus oli heinäkuun lopussa 5 – 9 cm tavallista alempana.  Kontiolahden Jakokoskella pohjavesi on 4 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Pielisjoen ja Lieksanjoen heinäkuun keskivirtaama oli 90 % normaalista. Koitajoessa vettä virtasi heinäkuussa lähes puolet tavallista vähemmän.

Järvien pintaveden lämpötilat pysyttelivät koko heinäkuun ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Pyhäselän pintavesi oli heinäkuun 31. päivänä 20,8 asteista ja Pielisen pintavesi 23,2 asteista. Tämän päivän lukemat ovat vastaavasti Pyhäselällä 20 astetta ja Pielisellä 21,2 astetta. Pyhäselän pintavesi on asteen ja Pielisen 2 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa