Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Päätöksenteko käyntiin maatalouden tukien osalta (Lapin ELY-keskus)

Lainaa sisältäviin maatalouden aloitustuki- ja investointitukihakemuksiin voidaan tehdä nyt päätöksiä. Pelkästään avustusta sisältäviin hakemuksiin päätöksiä on voitu tehdä syys-lokakuun vaihteesta alkaen. Päätöksiä tehdään ensin 15.8. mennessä jätetyistä investointi- ja aloitustukihakemuksista.

Tähän mennessä Lapin ELY-keskus on tehnyt päätökset neljään pelkkää avustusta sisältävään hakemukseen. Päätöstä on odottanut lainaa sisältävät neljä aloitustukihakemusta ja yhdeksän investointitukihakemusta.

Vaikka lainaa sisältävien hakemusten päätöksenteko Hyrrä-järjestelmässä ei ole aiemmin toiminut, on saapuneet hakemukset voitu pisteyttää valintakriteerien perusteella ja pystytty valmistelemaan päätösesityksiä.

– Kaikki elokuun puoleenväliin mennessä vireille tulleet hakemukset on käyty läpi ja päätösesitykset on pitkälle valmisteltu, kertoo maatilarahoitusasiantuntija Hannu Puominen

Seuraavaksi käsittelyyn otetaan lokakuun puoliväliin mennessä vireille tulleet hakemukset, joita on vireillä kolme kappaletta.

Yritys- ja hanketuista päätöksiä myöhemmin

Myös yritys- ja hanketukihakemukset otetaan käsittelyyn jaksoittain. Päätöksiä hakemuksiin ei pysty vielä tekemään, mutta hakemuksia on pisteyttämällä asetettu paremmuusjärjestykseen valintakriteerien mukaisesti.

– Jaksottainen valintamenettely on jäntevöittänyt hankekäsittelyä ja sen avulla rahoitus saadaan kohdennettua parhaiten maaseutuohjelman kehittämistavoitteita toteuttaviin hankkeisiin, toteavat ryhmäpäällikkö Eija Harju ja yritysasiantuntija Heikki Moilanen.

Maaseutuvirasto antaa marraskuun puoliväliin mennessä arvion hanke- ja yritystukien päätöksenteon etenemisestä.

Viimeisimmän, lokakuun lopussa päättyneen hakujakson aikana tukea haettiin 15 kehittämishankkeeseen ja seitsemään yrityshankkeeseen. Haetun tuen määrä on yhteensä n. 5,2 miljoonaa.

– Kiinnostusta ja kyselyjä on ollut paljon, mutta kaikki kyselyt eivät ole konkretisoituneet vielä vireille tulleiksi hankkeiksi, ryhmäpäällikkö Eija Harju ja yritysasiantuntija Heikki Moilanen kertovat.

Tukea voi hakea jatkuvasti

Hakemuksia voi jättää kokoajan, mutta hakemukset otetaan käsittelyyn valintajaksoittain. Maatalouden aloitus- ja investointitukihakemuksia sekä yritystukihakemukset otetaan käsittelyyn neljä kertaa vuodessa ja hanketuet kolme kertaa vuodessa.

Tukea haetaan ensisijaisesti sähköisesti Hyrrä-palvelun kautta. Ennen hakemista kannattaa tutustua maaseutuviraston sivuilla oleviin hakuohjeisiin ja teknisiin vinkkeihin (katso linkit tiedotteen lopussa).

Maaseudun kehittämistuet rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020, joka on EU:n osarahoittama ohjelma.

Lue lisää:

Lisätietoja:

  • Maatalouden aloitus- ja investointituet: Maatilarahoitusasiantuntija Hannu Puominen, puh. 0295 037 113
  • Yritystuet: yritysasiantuntija Heikki Moilanen, puh. 0295 037 092
  • Hanketuet: ryhmäpäällikkö Eija Harju, puh. 0295 037 042, rahoitusasiantuntija Anna-Kaisa Teurajärvi, puh. 0295 037 135

 


Alueellista tietoa