Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Aurinkoinen ja vähäsateinen lokakuu (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuussa kertyi auringonpaistetta tavanomaista enemmän koko maassa. Monin paikoin aurinko paistoi enemmän kuin keskimäärin syyskuussa.
Lokakuun keskilämpötila Pohjois-Karjalassa ei poikennut tavanomaisesta.

Lokakuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa kolmanneksen normaalia pienempi. Kuukauden aikana satoi keskimääräinen 45 mm, kun tavallisesti sataa 65 mm.

Lokakuun aikana Orivesi-Pyhäselän vedenpinta laski Arvinsalmen asteikon mukaan 19 cm. Laskusta huolimatta Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on 20 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. 
Pielisen vedenkorkeus oli lokakuun lopussa 4 cm, Ruunaan 9 cm ja Viinijärven 14 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.
Kajoonjärven vedenpinta oli lokakuun lopussa 2 cm tavanomaista ylempänä.  
Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Pielisen vedenkorkeus on kääntymässä hiljalleen nousuun. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy loppuvuoden lähellä ajankohdan keskitasoa tai jää hieman sen alapuolelle.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeuden ennustetaan laskevan joulukuun puoliväliin mennessä 10 - 15 cm. Ennusteen mukaan vedenkorkeus laskee joulukuussa lähelle ajankohdan keskitasoa, jollei alkutalvesta tule hyvin leuto ja sateinen.

Lieksanjoen ja Pielisjoen lokakuun keskivirtaama oli noin 90 % tavanomaisesta. Koitajoessa virtaama oli 80 % normaalista.
Pienempien jokien virtaamat olivat viidenneksen tavanomaista pienempiä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli Kontiolahden Jakokoskella 12 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 2 cm tavanomaista alempana. Kontiolahden Jaamankankaan mittauspisteessä pohjaveden pinta vastaa ajankohdan keskiarvoa.

Lokakuun viimeisenä päivänä Joensuun kanavalla Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 4 astetta. Lukema on 1,3 astetta tavanomaista korkeampi. Torstaina 5.11. pintaveden lämpötila kanavassa on 3,8 astetta. Keskimäärin lämpötila tähän aikaan on 2,5 astetta.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa