- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Työkokeilun ja palkkatuen käyttöön tarkennuksia (Keski-Suomen ELY-keskus ja Keski-Suomen TE-toimisto)
Julkiseen työvoima- ja yrityspalvelulakiin 1.6.2014 tulleilla muutoksilla on täsmennetty työsopimuslain noudattamisvelvollisuutta. Muutokset vaikuttavat palkkatuen myöntämiseen ja työkokeilusopimusten tekemiseen irtisanomis- ja lomautustilanteissa sekä tilanteissa, joissa työnantajalla on palveluksessaan osa-aikaisia työntekijöitä.
Jos työnantaja käy yt-neuvotteluja, jotka voivat johtaa lomautuksiin tai irtisanomisiin, on ennen työkokeilun järjestämistä tai palkkatuen myöntämistä odotettava neuvottelujen tulosta. Näin toimien TE-toimiston toimenpiteillä ei heikennetä työsuhteessa olevien työntekijöiden asemaa.
Työkokeilusopimuksen teko tai palkkatuen myöntäminen on kuitenkin mahdollista tehdä, jos työnantaja on tarjonnut lomautetuille, irtisanotuille tai osa-aikaisille työntekijöilleen työtä ennen työkokeilun aloittamista tai palkkatuen myöntämistä tai työntarjoamisvelvoitetta on alan työehtosopimuksella rajoitettu. Työnantaja vastaa työsopimuslain ja työehtosopimuksen sisällön noudattamisesta.
Työkokeilu
Työpaikalla toteutettavan työkokeilun tarkoituksena on saada työnhakijan jalka työpaikan oven väliin, kun työnhakija palaa työmarkkinoille.
Työkokeilun työtehtävät ovat sellaisia, että niitä on tarjottava työpaikan lomautetuille, irtisanotuille tai osa-aikaisille työntekijöille, vaikka työkokeilu ei tapahdukaan työsuhteessa.
Poikkeuksena työkokeilusopimuksen tarkastelussa ovat kunnan, kuntayhtymän tai vastaavan valmennusyksikön työpajoissa tai työkeskuksissa järjestämät työkokeilut. Tämä edellyttää, että työtehtävät ovat sellaisia, joita eivät tee työnantajan omat työsuhteessa olevat työntekijät.
Palkkatuki
Työnantaja voi saada palkkatukea palkkaamalla työttömän työnhakijan, jonka työllistymistä vaikeuttaa esimerkiksi pitkä työttömyys, ammattitaidon puute, vamma tai sairaus.
Jos työnantaja ei ole tarjonnut työtä palkkatuen hakemista edeltäneiden 12 kuukauden aikana tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanomilleen tai lomauttamilleen työntekijöille, ei palkkatukea voida myöntää. Mikäli yritys kuuluu konserniin, tarkastelua ei uloteta konsernin muihin yhtiöihin.
Jos työnantajan palveluksessa työskentelee esimerkiksi korkeimmalla mahdollisella palkkatuella osa-aikainen työntekijä, on hänelle tarjottava mahdollisuutta kokopäivätyöhön, ennen kuin palkkatukea voidaan myöntää toiseen työsuhteeseen samalle työnantajalle.
Poikkeuksena palkkatuen myöntämisen tarkastelussa ovat kunnan työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluvat henkilöt. Työllistämisvelvoite koskee henkilöitä, joiden oikeus työttömyyspäivärahaan päättyy enimmäisajan johdosta heidän täytettyään vähintään 57 vuotta, mutta ennen kuin he täyttävät 60 vuotta.
Lisätietoja lakimuutoksen vaikutuksista:
Sirpa Lehto, Kehittämispäällikkö, Keski-Suomen ELY-keskus
p. 0295 024 571, sirpa.lehto(at)ely-keskus.fi
Lue lisää Työvoima- ja yrityspalvelun lakimuutoksesta (pdf)
- Julkaisupäivä
- 10.9.2014