Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Uusia sinilevähavaintoja tyynen sään myötä (Keski-Suomen ELY-keskus)

Yleisön sinilevähavaintoja on tehty pitkin Keski-Suomea viimeisen viikon aikana. Havainnot ovat vaihdelleet lievästä runsaaseen sinileväesiintymään. Eteläisestä Keski-Suomesta sinilevää on havaittu yksittäisillä rannoilla Pihlajavedellä (Keuruu) ja Muuratjärvessä (Muurame). Pohjoisen Keski-Suomen osalta havaintoja on tehty Enonjärvessä (Karstula) ja keskisessä Keski-Suomessa Kyynämöisessä ja Nauttiaisessa (Uurainen). Kuntien havainnoijat tarkkailevat sinilevätilannetta viikoittain 16 järvellä. Tiedot julkaistaan Järviwiki-verkkopalvelussa (www.jarviwiki.fi) aina torstaisin. Viikkoseuranta jatkuu syyskuun loppuun asti. Myös kansalaiset itse voivat perustaa oman havaintopaikan esimerkiksi oman lähijärvensä kohdalle JärviWikiin ja tallentaa sinne havaintojaan mm. levätilanteesta.

Levänäytteitä ja ilmoituksia voi toimittaa myös Keski-Suomen ELY-keskukseen. Näytteiden tuonnista ja ajankohdasta on hyvä sopia erikseen.

Otolliset olosuhteet vaikuttaneet leväkukintojen esiintymiseen

Pitkään jatkuva lämmin ja tyyni sää voi lisätä sinilevien esiintymistä, mutta leväkukinnan voimakkuudessa voi esiintyä ajallista ja paikallista vaihtelua. Nyt onkin ollut otollinen sää sinilevien kukinnalle. Pintavesien lämpötila Keski-Suomessa on ollut 19- 21 ˚ C.

Rehevät ja ravinnerikkaat vesistöt ovat tyypillisesti alttiimpia sinileväkukintojen muodostumiselle, mutta kukinnat ovat mahdollisia myös karummissa vesistöissä. Runsaat sateet kesän aikana saattavat myös huuhtoa maalta lisää ravinteita vesistöihin ja aiheuttaa leväkukintoja. Myös tuuliolosuhteet vaikuttavat osaltaan levien esiintymiseen vesistöissä, esimerkiksi kasaamalla esiintymän lautaksi vain tiettyyn vesistön osaan.

Leväveden kanssa on syytä olla varovainen

Osa sinilevistä tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä, jotka aiheuttavat erilaisia oireita. Mikäli voimakasta leväkukintaa havaitaan, ei lasten ja kotieläinten pääsyä veteen suositella. Lisäksi herkkäihoiset ja allergiset voivat saada silmä- tai iho-oireita lievemmistäkin leväesiintymistä. Pienten lasten uimista vedessä, jossa on vain hieman sinilevää, suositellaan myös välttämään, sillä pienet lapset voivat niellä vettä.

Leväpitoista vettä ei myöskään tule käyttää löylyvetenä, sillä levämyrkyt kestävät korkeitakin lämpötiloja ja tästä vapautuvat höyryt saattavat aiheuttaa hengitysteiden oireita.

Kun levää ei ole enää lauttoina tai -sakkana, voi uimaan taas mennä ja vettä voi käyttää löylyvetenä. Talousvedeksi vettä ei kuitenkaan suositella.

Myös siitepöly saattaa värjätä vettä. Siitepöly on väriltään kellertävää ja on usein sekoittuneena koko vesipatsaaseen, kun taas leväkukinnot kelluvat veden pinnalla.

 

Lisätietoja:

Limnologi Arja Koistinen, puh. 0295 02 4760, arja.koistinen(at)ely-keskus.fi

Harjoittelija Leena Nikolajev-Wikström, puh. 0295 02 4888, leena.nikolajev-wikstrom(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa