Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Sinilevät ovat runsastuneet Lapissa (Lapin ELY-keskus)

Lapin ELY-keskus on saanut useita ilmoituksia runsaista sinileväesiintymistä viimeisen viikon aikana, sekä valtakunnallisen seurannan havaintopaikoilta että yleisöilmoituksina. Havainnot sijoittuvat Etelä-Lapista Ivalon korkeudelle saakka. Runsaalla sinileväesiintymällä tarkoitetaan useiden neliömetrien kokoisia sinilevälauttoja, jotka värjäävät veden vihreäksi. Kuollessaan sinilevämassa muuttuu sinisensävyiseksi.  

Sinilevien runsastuminen on seurausta viimeaikaisesta lämpimästä säästä. Runsaista sinileväesiintymistä mitattu pintaveden lämpötila on ollut vähintään +20 °C. Sinilevien lisääntymiselle suotuisat olosuhteet kehittyvät poutaisina päivinä nopeasti etenkin matalaan rantaveteen. Runsaiden esiintymien hajoaminen voi viedä useita päiviä riippuen veden vaihtuvuudesta ja rannan avoimuudesta.

Sinilevien mahdollisen myrkyllisyyden vuoksi, leväpitoista vettä ei pidä käyttää juoma-, ruoka-, tai löylyvetenä. Uimista ei myöskään suositella. Runsaista leväesiintymistä voi edelleen ilmoittaa kuntien ympäristö- tai terveysviranomaisille ja Lapin ELY-keskukseen.

Lisätietoja:

Biologi Jukka Ylikörkkö, puh. 0503 512 161

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

www.jarviwiki.fi


Alueellista tietoa