Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Sinileväesiintymiä usealla seurantapaikalla Pirkanmaalla (Pirkanmaan ELY-keskus)

Sinileväesiintymiä tavattiin Pirkanmaalla 12 seurantapaikalla viikolla 31. Kaksi esiintymistä oli runsaita.

Kangasalan Kirkkojärvellä havaittiin edellisviikkojen tapaan runsaasti levää, myös Nokian Tottijärvellä havaittiin runsas sinileväesiintymä. Vähän levää havaittiin Parkanon Kuivasjärvellä, Ikaalisten Kyrösjärvellä (Hämylänlahti), Lempäälän Pyhäjärvellä (Lempoisten uimala ja Mäyriänranta), Kangasalan Vesijärvellä, Ukki-järvellä ja Roineella, Vesilahden Pyhäjärvellä (Kirkonkylän uimaranta) sekä Nokian Pyhäjärven kahdella seurantapaikalla Lehtiniemessä ja Halkoniemen uimarannalla. Oriveden ja Hämeenkyrön levätilannetiedot puuttuvat tältä viikolta.

Viikon aikana Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ilmoitettiin muutamia yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä. Ikaalisten Kyrösjärvellä, Punkalaitumen Vehkajärvellä ja Urjalan Nuutajärvellä havaittiin runsaasti levää.

Mikroskooppisen pienet sinilevät eli syanobakteerit tuottavat kasvien tavoin happea yhteyttämällä. Sinilevät kuuluvat vesistöjen peruseliöstöön, ne voivat elää yksittäisinä soluina sekä yhdyskuntina. Runsastuessaan sinileväyhdyskunnat voivat muodostaa veden pinnalle levälauttoja, joita kutsutaan leväkukinnaksi. Pitkään jatkunut lämmin ja tyyni sää voi lisätä sinilevien esiintymistä. Koska sinilevät viihtyvät erityisesti lämpimissä ja ravinteikkaissa oloissa, vesien rehevöityminen lisää leväkukintojen esiintymistä. Sinileviä esiintyy kuitenkin myös vähäravinteisissa vesissä.

Runsaan leväesiintymän aikaan uimista tulisi välttää. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä, joten leväistä vettä ei tule käyttää löyly- tai pesuvetenä. Myös pienet lapset ja eläimet on syytä pitää pois vedestä, jossa on sinilevää.

Lisätietoa:

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Leväyhdyshenkilö Tuija Nurminen, puh. 050 351 3372, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Levähavaintopaikat Pirkanmaalla

Levätilanne Pirkanmaalla

Leväkatsaukset

Leväarkisto


Alueellista tietoa