Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Sinileväesiintymät edelleen vähäisiä Kaakkois-Suomen alueella (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kaakkois-Suomen valtakunnallisen leväseurannan vakiohavaintopaikoilta tehdyt sinilevähavainnot ovat viime viikon tapaan vähäisiä. Merialueella ainoa havainto on tehty Haapasaaren edustalta, missä levää on esiintynyt vähäisissä määrin veteen sekoittuneena tai rantaan kertyneinä paikallisina esiintyminä.

Sisävesillä sinilevää on havaittu pienissä määrin Iitin Urajärvellä ja Sääksjärvellä sekä Lemin Kivijärven Kuuksenenselällä. Viikolla 31 on tullut yleisöhavainto Rautjärven Rautjärveltä, missä levää on havaittu runsaina rantaan kerääntyneinä massoina. Lajimäärityksiä merialueiden ja sisävesien havainnoista ei vielä ole toistaiseksi tehty.

Tuulinen sää voi muuttaa tilanteen järvillä nopeasti

Alkuviikon lämmin ja kohtalaisen tyyni sää on mahdollistanut sinilevien paikoittaisten pintaesiintymien muodostumisen järvialueilla. Toisaalta tuuli voi muuttaa levätilanteen nopeasti, kuljettaen levämassan rannalta toiselle tai sekoittaen pinnalla olevan levämassan syvemmälle vesipatsaaseen. Levätilanne saattaakin muuttua huomattavasti jo yhden päivän aikana. Näin ollen leväkatsauksessa julkaistu tieto saattaa olla jo vanhentunutta. Lemin Kivijärven Kuuksenenselällä alkuviikosta havaittu erittäin runsas pintaesiintymä olikin tuulisen sään seurauksena sekoittunut vesimassaan jo keskiviikkoon mennessä.

Kaakkois-Suomen alueen järvien pintalämpötila on keskimäärin noin 20 ˚C. Lämpötila on lähellä ajankohdan keskiarvoja. Suomenlahdella merialueen pintalämpötila on 16–17˚C välillä. Arviot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ennusteeseen, kauppalaivoilla tehtyihin Alg@line-automaattimittauksiin ja Suomen Ympäristökeskuksen satelliittitulkintoihin.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteiden lähettämisestä tulisi sopia erikseen.

Lisätietoja:

Harjoittelija Viivi Liuksiala
s-posti: viivi.liuksiala(at)ely-keskus.fi
puh. 040 767 5388


Alueellista tietoa