Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Heinäkuussa sinilevähavaintoja melko vähän (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Pohjois-Savon heinäkuun sinilevätilanne on ollut hyvä. Vähäisiä sinileväesiintymiä havaittiin vain kolmella viikoittaisen leväseurannan havaintopaikalla (Siilinjärven Pöljänjärvellä ja Kiuruveden Kiuruvesi-järvellä viikoilla 28 ja 29 sekä Kiuruveden Toiviaisjärvellä kuukauden jokaisena havaintopäivänä).

Seurannan ulkopuolisten havaintojen mukaan hieman tai runsaasti levää on ollut lähinnä pienehköillä lammilla (Kuopion Halunalla, Siilinjärven Pehkosella, Juankosken Kaatronlammella, Tuusniemen Naavasella) sekä Onkivedellä Tölvän rannalla Lapinlahdella. Mikroskopoitujen näytteiden valtalajeina ovat olleet Anabaena ja Microcystis –sukujen sinilevät. Ajankohtaan nähden levätilanne on ollut keskimääräistä parempi.

Oman rannan levätilannetta kannattaa tarkkailla. Levätilanne voi vaihdella paljon järven eri osissa ja jo yhdenkin päivän aikana, joten leväseuranta ja -tiedotus eivät anna kattavaa kuvaa esiintymistä. Sinilevät kuuluvat järven luonnolliseen eliöstöön. Rantaan ajautunut vähäinen levä tai muutoin kirkkaassa vedessä harvakseltaan kelluvat tikkumaiset tai ryynimäiset hiukkaset ovat normaaleja ilmiöitä. Mikäli sinilevää on vedessä selvästi havaittavissa, vettä ei tule käyttää löyly-, pesu- eikä talousvetenä eikä syötävien kasvien kasteluvetenä. Tällöin vedessä uimista on myös syytä välttää eikä leväpitoiseen veteen pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä, sillä osa sinilevälajeista tuottaa myrkyllisiä yhdisteitä. Uimalla tai saunassa saatu sinileväaltistus voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.

Sinilevät ovat yleensä runsaimmillaan heinä-elokuussa, mutta heinäkuun alku oli melko viileä ja tuulinen. Heinäkuun puolivälissä pintavesien lämpötilat olivat tavallista alhaisemmat, mikä ei ollut otollista sinilevien kasvulle. Lisäksi tuulet ovat sekoittaneet sinilevän vesipatsaaseen, jolloin selkeitä lauttoja ei pääse syntymään. Heinäkuun loppupuolella pintaveden lämpötilat ovat jälleen kohonneet yli pitkäaikaisen kuukausikeskiarvon, ja heinäkuun viimeisenä päivänä Kallaveden Itkonniemellä lämpötila oli 19,4 astetta.

Lisätietoja

Harjoittelija Elli Jelkänen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 546, elli.jelkanen(at)ely-keskus.fi

Hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 854, veli-matti.vallinkoski(at)ely-keskus.fi

SYKE:n asiantuntijat vastaavat arkipäivisin leväkysymyksiin kesäkuun alusta elokuun loppuun.


Alueellista tietoa