Navigeringsmeny

 

Avaa chat-ikkuna
Liikenne-Luvat-Pohjavedensuojaus-Hankkeet_SV

Bakgrundsmaterial för förutredningar

 

När behövs förutredningarna under planeringsskedet?

Förutredningar under planeringsskedet krävs för följande tillståndstyper:

  • Placering av el- och telekablar i vägområdet
  • Placering av el- och telekablar i eller utanför vägområdet
  • Placering av fjärrvärmeledningar i vägområdet
  • Placering av naturgasrör i vägområdet

Med förutredningarna säkerställs att kablarna, ledningarna och rören kan monteras effektivt, säkert och utan att skada vägen. Vid anmälningsförfarandet är utredningen av utgångsuppgifterna en förutsättning för att anmälan träder i kraft, eftersom planeraren använder dessa för att säkerställa att objektet är lämpligt för anmälningsförfarandet.

Vilka förutredningar krävs?

Gör förutredningarna alltid innan du skickar in ansökan eller anmälan. Innan en eventuell förutredning ordnas ska du alltid ta reda på punkterna 1–5 i förutredningen. Anvisningarna för förutredningarna vid planeringsskedet presenterar punkterna nedan med modellexempel: i vilket format visas utredningarna och när behöver de inte utföras. En allmän lista för förutredningar som krävs finns på sidan 5 i anvisningarna.

Var reder jag ut befintliga kablar och ledningar?

Transport- och kommunikationsverket Traficoms Nätverksinformationspunkt, nätbolagen, kommunerna och den nationella kabelinformationstjänsten ger information om kablar och ledningar i vägområdet. Information om väghållarens utrustning ges av den regionala NTM-centralen. Johtotieto Oy ger information om Försvarsmaktens kablar.

Den nationella kabelinformationstjänsten:

Hur reder jag ut grundvattenskyddet?

Grundvattenskydd invid landsvägarna kan kontrolleras på Trafikledsverkets Karta över grundvattenskydd. På kartan över hela landet anges var de byggda grundvattenskydden finns samt deras karaktär.

OBS! Du kan inte göra anmälan ifall arbetsobjektet har grundvattenskydd. Ifall det finns grundvattenskydd i det planerade arbetsobjektet ska planeraren kontakta den eventuella kontaktpersonen eller registratorskontoret vid den lokala NTM-centralens Trafikansvarområde för att utreda närmare detaljer. Utlåtandet av den lokala NTM-centralens Trafikansvarområde ska bifogas till ansökan om placeringstillstånd. Med länken nedan öppnas en ny flik där du hittar kontaktuppgifterna till alla registratorskontor vid NTM-centralernas Trafikansvarområde.

Vid grundvattenskyddet får kablar, ledningar eller rör aldrig placeras vid eller på grundvattenskyddet utan rätt placeringsställe är utanför skyddet.

Om man vid arbetet i vägområdet märker ett grundvattenskydd som inte markerats på kartan ska arbetet avbrytas och kontaktpersonen vid NTM-centralen som anges i tillståndsbeslutet ska kontaktas.

Var utreder jag kommande vägsprojekt?

Du kan utreda kommande vägprojekt både på Nätverksinformationspunkten och i Trafikledsverkets omfattande projektkarta. OBS! Utred kommande projekt i båda de ovan nämnda platserna. De gamla NTM-specifika projektlistorna och -kartorna används inte längre. Via Nätverksinformationspunkten kan du skicka meddelande direkt till projektets kontaktperson för att reda ut projektets närmare detaljer.

Ifall det finns kommande vägprojekt i det planerade arbetsobjektet ska planeraren kontakta den eventuella kontaktpersonen eller registratorskontoret vid den lokala NTM-centralens Trafikansvarområde för att utreda närmare detaljer. Utlåtandet av den lokala NTM-centralens Trafikansvarsområde ska bifogas till ansökan om placeringstillstånd. Mer information om en del av projekten finns på Trafikledsverkets webbplats.

Med länken nedan öppnas en ny flik där du hittar kontaktuppgifterna till alla registratorskontor vid NTM-centralernas Trafikansvarsområde.

Var utreder jag broar och vad behöver jag beakta om brofästen

Du utreder placeringen av broar på landsvägar samt deras namn och beteckningar i Trafikledsverkets karttjänst.

Utred alla broar i terrängen längs rutten. Om du ska fästa kablarna i en bro eller montera dem över en brotrumma (Ø över 2,0 meter) ska du göra upp en separat plan för brofästen för varje bro. Observera att brotrummor i regel ska kringgås. Det är möjligt att montera kablarna över brotrumman om kablarna kan monteras på ett horisontalt avstånd på minst 1,0 meter utanför broräcket och det finns ett minst 1,2 meter tjockt jordlager ovanpå trumman vid kabelns monteringsställe. Om bron redan har en befintlig skyddsränna eller ett skyddsrör ska nya (tele)kablar i regel monteras i dem. Vid behov ska den befintliga rännan bytas ut mot en större.

Närmare information om brofästen och innehållet i planen för brofästen finns i Trafikledsverkets SILKO -anvisning.

När du har färdigställt alla planer för brofästen ska du skicka dem till den regionala NTM-centralens Trafikansvarsområdets broexpert för godkännande. Bifoga de godkända planerna för brofästen och Trafikansvarsområdets broexpertens utlåtande till ansökan. Märk ut varje bro och brotrumma längs rutten på plankartorna samt hur kablarna monteras vid dem (fäste vid bron, kringgås, borras under vattendrag osv.)

Vad är landsvägens skyddsområdet och hur brett det är?

Landsvägens skyddsområde är ett betydligt mer omfattande område än vägområdet och sträcker sig vanligen

  • på motorvägar och motortrafikleder 50 m från mittlinjen på vägens körbanan
  • på riks- och stamvägar 30 m från mittlinjen på vägens körbanan
  • på regionvägar och förbindelsevägar 20 m från mittlinjen på vägens körbanan

Du behöver information om skyddsområdets bredd till exempel om du planerar en transformatorbyggnad eller en annan byggnad större än l m3 i närheten av landsvägen.

Observera att transformatorstationer och andra byggnader enligt lag ska placeras utanför skyddsområdet. NTM-centralen kan av särskilda skäl tillåta byggande inom landsvägens skyddsområde såvida varken själva byggandet eller användningen av byggnaden, anläggningen eller anordningen äventyrar trafiksäkerheten eller stör väghållningen.

På bilden nedan presenteras gränserna för landsvägens vägområde/trafikområde, skyddsområde samt frisiktsområde inom detaljplaneområdet och utanför detaljplaneområdet.

Hur tar jag reda på en vägadress med hjälp av min telefon eller surfplatta i terrängen?

Trafikledsverkets applikationer som presenteras ovan erbjuder vägdata utifrån vägadresserna. Vid arbete i terrängen kan det räcka med enbart vägadressuppgiften.

I terrängen kan du ta reda på vägadressen för platsen där du befinner dig med hjälp av applikationen Paalu som fungerar på Android-telefoner och surfplattor. Applikationen visar vägadressens noggrannhet i meter. Vid användningen av mobilapplikationen ska du beakta att tillståndsbesluten fattas utifrån kartorna och oftast med hjälp av skrivbordapplikation. Detta innebär att det kan finnas små skillnader mellan vägadresserna i Paalu-applikationen och i tillståndsbeslutet.

Applikationen är gratis och kan laddas ner i Play-butiken.

Paalu -sovellus (nevia.fi, på finska)


Regional information


Ta kontakt

Trafikens kundservice

  • Responskanalen (Sök information, ge respons, fråga om råd)
  • Chatservicen är öppen mån-fre kl.9-15
  • Kundservice 0295 020 600 ​​​​mån-fre 9-15, rådgivning och respons (lna/mta)
  • E-post: trafikens.kundservice(at)ntm-centralen.fi ​​

Vägtrafikantlinjen 0200 2100

Meddelanden om vägnätets skick och problem i trafiken (öppen 24 h, lna/mta)

Uppdaterad: 30.01.2024