Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

SMF-företagsbarometern 2/2016 (Österbotten)

Två gånger om året låter Företagarna i Finland, Finnvera Abp och arbets- och näringsministeriet i samarbete utföra SMF-företagsbarometern, som beskriver de små och medelstora företagens verksamhet och ekonomiska omvärld. På Österbottens NTM-centrals område deltog sammanlagt 331 företag i barometern i juni-juli 2016.

Konjunkturutsikter

Konjunkturutsikterna hos små och medelstora företag i Finland är fortsatt positiva sedan våren 2016. I Österbotten har det saldotal som beskriver konjunkturutsikterna stigit och är nu +21, medan det var +6 på våren. Under det närmaste året förväntas konjunkturutsikterna förbli oförändrade av 49 % av regionens små och medelstora företag. Bättre konjunkturutsikter förväntas igen av 36 % av företagen.

Tabell 1. Små och medelstora företags konjunkturutsikter för det egna företaget under det närmaste året, %

  Bättre Samma Sämre Saldotal
Österbottens NTM-central 36 49 15 21
Hela landet 43 46 11 32

Sysselsättningsförväntningarna ökar vid små och medelstora företag i hela landet. Av de företag som besvarade SMF-företagsbarometern uppskattade vart fjärde (23 %) att antalet anställda är större om ett år och vart tionde (9 %) att det är mindre. Saldotalet är +14. I Österbotten är saldotalet åtta procentenheter mindre, +6. På basis av saldotalet är förväntningarna beträffande antalet anställda i hela landet något positivare än våren 2016 (+9). Även i regionen är förväntningarna något positivare än förra våren (+4).

Tillväxt och förnyelse

I hela landet är andelen små och medelstora företag som söker tillväxt i mån av möjlighet störst (39 %). Av de små och medelstora företagen i hela landet förutspår 2 % att företagsverksamheten kommer att upphöra. I Österbotten finns något fler företag som strävar efter att bevara sin ställning än företag som söker tillväxt i mån av möjlighet (39 % och 35 %).  Också i regionen förutspådde 2 % av svararna att företagsverksamheten kommer att upphöra, vilket är två procentenheter mindre än våren 2016. I regionen är antalet små och medelstora företag som är starkt tillväxtorienterade något mindre än på våren. Både i hela landet och i Österbotten är investeringar och personalutbildning de åtgärder som små och medelstora företag oftast tar till för att förnya verksamheten.

Hinder för utvecklingen

I hela landet och i Österbotten ses det allmänna konjunkturläget/ ekonomiläget som det största hindret för de små och medelstora företagens utveckling. I regionen ses konkurrensläget, kostnadsnivån och resursfaktorer som det näststörsta hindret för utveckling. Regleringen av företagsverksamheten upplevs nu vara av mindre betydelse som hinder för utvecklingen än hösten 2015 både i hela landet och i regionen.

Av de delfaktorer som gäller finansiering upplevs bristen på säkerheter som ett något större hinder för utvecklingen i regionen än i hela landet. Tillgången till finansiering ses i sin tur som ett något mindre viktigt hinder för utvecklingen i regionen än i hela landet.

Internationalisering och digitala tjänster i affärsverksamheten

Av de små och medelstora företagen i hela landet idkar vart femte export eller affärsverksamhet utomlands. I Österbotten är motsvarande tal 14 procent. Av dem är det i hela landet ca två av tre och i regionen sju av tio som idkar direkt export. Direkt importverksamhet idkas av 18 % av de små och medelstora företagen i hela landet och i Österbotten av ca vart sjunde företag.

Ca fyra av fem av de små och medelstora företagen i hela landet och i Österbotten har egna webbsidor. Av de digitala verktygen och tjänsterna är det sociala medier och molntjänster som de små och medelstora företagen utnyttjar och använder näst mest. Bland de små och medelstora företagen i regionen är det nu något fler än på våren som utnyttjar de allmänna möjligheter som digitaliseringen för med sig.

 

Ytterligare upplysningar: Kaj Suomela, överdirektör, tfn +358 295 028 687, kaj.suomela(at)ntm-centralen.fi

 


Regional information