Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2018

Pirkanmaan sinilevähavainnot vähentyneet (Pirkanmaa)

Viikolla 33 havaittiin runsaasti sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä. Vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärvessä Nokian Lehtiniemessä, Lempäälän Mäyriänrannassa ja Lempoisten uimalassa sekä Vesilahden kirkonkylän rannassa. Pyhäjärven lisäksi vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin Sastamalan Houhajärvessä, Tampereella Näsijärven Elianderin ja Rauhaniemen uimarannoilla ja Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia vähemmän.

Lisäksi yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Lempäälän Mäyhäjärvestä ja Vanajaveden Kuhanselältä.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-palvelusta, jonne voi myös toimittaa omia havaintojaan (www.jarviwiki.fi/wiki).

Elokuun alun vesinäytteiden tulokset Sorvanselän kalakuolemista ovat valmistuneet

Sorvanselältä on tullut Pirkanmaan ELY-keskukseen ilmoituksia kuolleista kaloista heinäkuun lopun ja elokuun alun välisenä aikana. Paikalta otettiin vesi- ja levänäyte 2.8. Vesinäytteen pH, sähkönjohtavuus ja happipitoisuus eivät poikenneet alueelta aikaisempina vuosina otettujen näytteiden vastaavista arvoista. Veden lämpötila oli mittauksessa kuitenkin hyvin korkea, 24,7°C, joka viittaisi siihen, että kalojen elinolot ovat käyneet tukaliksi pitkään jatkuneen helteen vuoksi. Tilanne vaikuttaa samankaltaiselta kuin aiemmin otetussa vesinäytteessä Pyhäjärven Vakkalanselältä.

Vesinäytteen kolimuotoisten bakteerien määrä oli hyvin korkea johtuen todennäköisesti kuolleista ja hajoavista kaloista. Ulosteperäisiä bakteereja ei näytteessä ollut lainkaan. Kolimuotoiset bakteerit ilmentävät yleistä likaantumista ja ne voivat olla peräisin maaperästä, kasveista tai jätevesistä. Ne eivät aiheuta välitöntä terveydellistä vaaraa ihmisille, mutta voivat aiheuttaa vatsavaivoja tai maku- ja hajuhaittoja.

Levänäytteissä oli kohtalainen määrä sinilevää, pääasiassa lajeja: Microcystis viridis, Microcystis firma, Microcystis wesenbergii ja Microcystis aeruginosa, jotka saattavat muodostaa myrkyllisiä kantoja. Lisäksi näytteissä oli vähän muita sinilevälajeja kuten Woronichinia naegeliana, Snowella septentrionalis ja Anabaena-suvun lajeja. Lisäksi näytteessä oli melko paljon piileviä, pääasiassa lajeja Fragilaria crotonensis ja Tabellaria flocculosa.

Jos kuolleita kaloja ilmaantuu mökkiläisen rannalle tai uimarannalle, tulisi järviveden käyttöä välttää uimiseen ja peseytymiseen. Järvivettä ei tulisi myöskään käyttää talousvetenä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
  • vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen, anne.makynen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 036 352

Regional information