Nyheter

Regional information

Nyheter 2020

Maaseudun kehittämisen supertapahtuma Maaseutuparlamentti 28.-30.9.2021 (Etelä-Pohjanmaa)

Maaseutuparlamentti on moniäänisen maaseutukeskustelun huipputapahtuma, joka tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua, oppia uutta ja tutustua Suomen monimuotoiseen maaseutuun.

Kolme päivää täynnä monipuolista ja mieleenpainuvaa ohjelmaa virtuaalisesti ja monipaikkaisesti. Studiolähetykset livenä Kurikan Kampukselta, työpajoja ja tietoiskuja sekä kumppanitori.

Olemme mukana -tule sinäkin!

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on mukana kumppanitorilla. Pääset tutustumaan alueellamme tehtyihin tekoihin kohti kestävää tulevaisuutta. Esillä on parhaat otokset maaseuturahaston ja Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman hankkeista.  Mistä syntyy paree maaseutu? Kysymykseen pääset vastaamaan kumppanitorin osastolla.

Virtuaaliseen tapahtumaan osallistuu niin yhdistysaktiiveja ja kyläkehittäjiä, yrittäjiä, tutkijoita ja asiantuntijoita, rahoittajia kuin päättäjiäkin. Tapahtumassa kohtaavat eri-ikäiset: opiskelijat, työikäiset ja eläkeläiset kylistä ja kaupungeista. 

Kuka tahansa voi osallistua tapahtumaan paikasta riippumatta netissä. Ilmoittaudu mukaan täällä!

Tutustu ohjelmaan (maaseutuparlamentti.fi)

Otteita päivien runsaasta ohjelmatarjonnasta

Tiistai 28.9.2021 (Tiistain ohjelman koko ohjelma

klo 8.30–11.45 Studiolähetys Kurikan Kampukselta

klo 10.15 Onko moderni maaseutu mahdoton ajatus?

Keskustelua alustaa futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen. Mukana keskustelemassa ovat Kyrö Distilleryn toimitusjohtaja Miko Heinilä, Tella Oy:n toimitusjohtaja Liina-Maaria Lönnroth, yliopistotutkija Tuomas Honkaniemi (Vaasan yliopisto) sekä Nina Huuskonen-Kuusisto, Suomen Kylät ry:n nuorisojaostosta. Keskustelua moderoi Christoffer Strandberg.   

klo 12.00–12.45 ja klo 13.00–13.45 Virtuaalisia työpajoja 

  • Miten maaseudusta luodaan ilmiö? (Toteuttajat: MMM ja maaseutuverkostopalvelut) 
  • Hiilestä kiinni -työpaja nuorille: maaseudun ratkaisut ilmastonmuutoksen hillinnässä (Toteuttaja: Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma / maa- ja metsätalousministeriö)

klo 14.00–16.00 Virtuaalisella kumppanitorilla tietoiskuja ja paljon asiaa! 

  • Maa- ja metsätalousministeriö: Kuinka CAP-uudistus ja MMM:n uudet ohjelmat taklaavat ilmastohaasteita? 
  • Ruokavirasto ja maa- ja metsätalousministeriö: Nyt on hyvä hetki vaihtaa uusiutuvaan energiaan – EU:n elpymisvarojen mahdollisuudet maaseudun yrityksille. 
  • Maa- ja metsätalousministeriö: Maatalouden ravinteet ja energia käyttöön -hanke esittäytyy
  • Maa- ja metsätalousministeriö: Kuinka maaseutu- ja saaristoalueet saadaan pidettyä elinvoimaisina ja houkuttelevina paikkoina elää, työskennellä ja viettää vapaa-aikaa?  

Keskiviikko 29.9.2021 (Keskiviikon koko ohjelma)

klo 8.30–11.45 Studiolähetys Kurikan Kampukselta

Klo 9.30 Aika kirjoittaa lähikoulujen tulevaisuus uusiksi – onko se mahdollista?

Keskusteluun osallistuvat nuori kokemusasiantuntija Vilma Ylilauri, johtaja Terhi Päivärinta (Kuntaliitto), koulutusjohtaja Heljä Misukka (OAJ) ja Gunilla Karlberg-Granlund (Åbo Akademi).  Keskustelua alustaa Olli Lehtonen (Itä-Suomen yliopisto/Luonnonvarakeskus). Keskustelua kommentoi Anna Rotkirch. Keskustelua moderoi Inari Fernández.

klo 12.00–13.45 Virtuaalisia työpajoja

  • EU:n pitkän tähtäimen maaseutuvisio 2040 (Toteuttajat: Maaseutuverkostopalvelut ja MMM) 
  • Hiilestä kiinni -työpaja: maatalousmaa päästölähteestä nieluksi / viljelyn ratkaisut ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi (Toteuttaja: Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma / maa- ja metsätalousministeriö)

klo 14–16 Virtuaalisella kumppanitorilla tietoiskuja ja paljon asiaa! Maa- ja metsätalousministeriö: AgriHubi-verkosto maatalouden kannattavuutta edistämässä

  • Maa- ja metsätalousministeriö: Kuinka CAP-uudistus ja MMM:n uudet ohjelmat taklaavat ilmastohaasteita? 
  • Ruokavirasto: Mitä luonnon monimuotoisuuden edistäminen maatiloilla vaatii viljelijältä, hallinnolta ja kuluttajalta? 

Torstai 30.9.2021 (Torstain koko ohjelma

klo 8.30–16.00 Studiolähetys Kurikan Kampukselta

Klo 14 Maaseutupolitiikan pyöreä pöytä

Puoluepaneelin jälkeen on aika Maaseutupolitiikan pyöreän pöydän, jonka jäsenet puivat maaseutupolitiikkaa, taktiikkaa ja tulevaisuutta. Nyt kannattaa olla kuulolla niin maaseudun kehittäjien, kuntajohtajien kuin kansanedustajienkin. Maaseutupolitiikan pyöreän pöydän suositukset kantavat tulevaisuuteen.

Maaseutupolitiikan pyöreän pöydän jäsenet: kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio (maa- ja metsätalousministeriö), tutkimusprofessori ja maaseutupolitiikan neuvoston apulaispääsihteeri Hilkka Vihinen (Luke), tietokirjailija Juha Kuisma, puheenjohtaja Ilkka Haavisto (Keskitien säätiö) ja professori Anssi Joutsiniemi (Aalto-yliopisto). Keskustelua vetää Jouni Kemppainen. 

Klo 15 Loppupuinnit: koonti, kertaus ja kiitokset

Nyt kootaan yhteen, mitä oivalluksia ja ratkaisuja viemme mukanamme Maaseutuparlamentista 2021. Loppupuinneissa juontajaparimme Inari Fernándezin ja Christoffer Strandbergin vieraina ovat muun muassa Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijönä -työryhmän jäsenet sekä Elonkerjuu-yhtyeen jäsenet Osku Ketola ja Simo Ralli. 

Pysy kuulolla ja seuraa ohjelmanostoja Maaseutuparlamentti -tapahtuman some-kanavilla!