Nyheter

Regional information

Nyheter 2020

Itä-Suomen elinkeinoelämän varautumisyhteistyötoimikunta kehittää alueellista huoltovarmuutta (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo)

Elinkeinoelämän varautumisyhteistyötoimikunta (ELVAR) muodostuu Itä-Suomen maakuntien alueella toimivista huoltovarmuuden kannalta kriittisistä yrityksistä ja organisaatioista. Huoltovarmuuskeskus (HVK) on tehnyt sopimuksen ELY-keskusten kanssa ELVAR-toimikuntien työn koordinoimisesta. Itä-Suomen  osalta tehtävää hoidetaan Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. ELVAR-toimikuntien tehtävänä on kehittää elinkeinoelämän varautumista alue- ja maakuntatasolla sekä varmistaa osaltaan elinkeinoelämän, julkishallinnon ja kolmannen sektorin yhteistoiminta ja tiedonvaihto. Koronan aikana tärkeimpiä tehtäviä on ollut alueellisen huoltovarmuuden tilannekuvan muodostaminen osaksi valtakunnallista tilannekuvaa. 

Huoltovarmuuskeskuksen uuden strategian ytimessä kehittämisohjelmat 

Koronapandemia on haastanut huoltovarmuuden monella tavalla ja kriisi on näkynyt vahvasti myös ELVAR-toimikuntia ohjaavan Huoltovarmuuskeskuksen työssä. Pandemian rinnalla HVK:ssa on pidetty myös normaalit pyörät pyörimässä ja uudistetun strategian (huoltovarmuuskeskus.fi)  myötä on käynnistetty laajamittainen kehitysohjelma vuoteen 2030 tähtäävien substanssiohjelmien (huoltovarmuuskeskus.fi) rinnalle. ELVAR-toimikunnan tavoitteena on valmistella substanssiohjelmiin Itä-Suomen alueellista huoltovarmuutta kehittäviä hankkeita.

Kehittämisessä huomioidaan HVK:ta koskevan arviointiraportin suositukset


Työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman raportissaan (valtioneuvosto.fi) mukaan "Koronakriisin kokemukset ovat vahvistaneet sen, mitä jatkuvasti kasvanut globaali keskinäisriippuvuus on antanut koko 2000-luvun ajan odottaa: varautumista ei voida tehdä enää kapeiden, toisistaan erillään olevien sektoreiden tai toimialojen näkökulmasta." ELVAR-toimikunnat tulevat jatkossakin olemaan HVK:n keskeisimpiä alueellisen tason yhteistyöfoorumeita. 

 

Lue toimikunnan kevätkirje (pdf)
 

Lisätietoja ELVAR-toiminnasta:

Varautumiskoordinaattori, Itä-Suomen ELVAR-toimikunnan sihteeri Jouni Muranen, Pohjois-Savon ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 026 778

Lue lisää ELVAR-toiminnasta Huoltovarmuuskeskuksen verkkosivuilta