Nyheter

Regional information

Nyheter 2020

Kitke vieraslajit! Komealupiini on uhka luonnon monimuotoisuudelle (Pirkanmaa)

Komealupiini on yksi Suomen haitallisista vieraslajeista. Ne ovat ihmisten toiminnan seurauksena Suomeen rantautuneita lajeja, joilla on supervoimia: esimerkiksi komealupiini leviää pikavauhtia ja talloo alleen muun muassa ketojen alkuperäislajeja.

Haitalliset vieraslajit uhkaavat maailmanlaajuisesti luonnon monimuotoisuutta ja ajavat kasvi- ja eläinlajeja ahtaalle, joskus jopa sukupuuttoon. Niillä on haittavaikutuksia ympäristöön, talouteen ja terveyteen aina lajien välisen kilpailun kiristymisestä tautien leviämiseen. Siksi haitallisten vieraslajien levittämistä halutaan ehkäistä. Lain mukaan mitään vieraslajia ei saisi päästää leviämään luontoon.

Ilmoita ja torju

Kutsumaton vieras -kampanja kannustaa kotipuutarhureita ja lähiluonnon hyvinvoinnista kiinnostuneita bongaamaan ja kitkemään haitallisia vieraslajeja elinympäristöistään. Jo pienet teot painavat.

Havaitsemalla, tunnistamalla, ilmoittamalla ja torjumalla haitallisia vieraslajeja ylläpidät luonnon monimuotoisuutta – ja varmistat, ettei ympäristön valtijaksi päädy #KutsumatonVieras.

Tutustu tarkemmin lähiympäristösi haitallisiin lajeihin ja ilmoita vieraslajihavainnosta osoitteessa vieraslajit.fi. Kansallinen sivusto kokoaa kaiken suomalaisen vieraslajitiedon yhdelle alustalle.