Navigeringsmeny
Nyheter 2019

"Se oli kaunis päivä ja ilta oli vasta alullaan. Kaikki oli täydellistä." – Erään liikenneonnettomuuden tarina (Kaakkois-Suomi)

Kuvituskuva esityksen ensimmäisestä diasta missä lukee suurin kirjaimin Punainen liitu ja alla on toimijoiden logot.

Kouvolassa tapahtui kaksi vuotta sitten liikenneonnettomuus, missä oli osallisena kahdeksan nuorta. Kahden ajoneuvon raju nokkakolari vei kolmen nuoren hengen, ja vakavasti loukkaantuneita oli useita. Uusin Punainen liitu -esitys kertoi tämän onnettomuuden tarinan, missä ei ole onnellista loppua.

Nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtäävä Punainen liitu -esitys nähtiin ensimmäistä kertaa uudistettuna 9.10.2019  Kouvolassa, missä nuorten onnettomuus -videomateriaali kuvattiin viime kesänä. Kouvolan alueen lukiolaiset ja KSAO:n opiskelijat näkivät uudistetun esityksen ensimmäisinä Suomessa, ja Kouvolan tilaisuuksien jälkeen aineistoja käytetään muuallakin Suomessa.

Punainen liitu -esitys koostuu kahdesta osasta. Tilaisuudessa vuorottelevat todelliseen nuorten onnettomuuteen pohjautuva videotarina sekä omakohtaiset kertomukset nuorten liikenneonnettomuuksista pelastuslaitoksen, ensihoitajan, poliisin ja onnettomuuteen joutuneen näkökulmasta. Toinen tärkeä osa on esityksen jälkeen oppilaitoksissa opettajien johdolla pienryhmissä pidettävä jälkikeskustelu.

Ihmisiä istumassa penkeissä useassa rivissä.
Kutsuvierasyleisö.

Valitse elämä – älä kynttilämerta tien pientareella

Kouvolassa nuoret istuivat hiljaa koko esityksen ajan. Esitys menee todella ihon alle ja laittaa miettimään omia valintojaan. "Kuinka turhia tämmöiset kuolemat ja vakavat onnettomuudet ovatkaan" totesi Kymenlaakson pelastuslaitoksen paloinsinööri Juhani Carlson. Hänellä oli heittää salilliselle nuoria toive: " Olkaa te niitä sankareita, jotka eivät pelaa venäläistä rulettia omalla ja kaverien hengellä".

Tilaisuudessa kuultiin myös karu tarina liiasta vauhdista ja riskinotosta; siitä kertoi moottoripyöräonnettomuudessa 23-vuotiaana vakavasti vammautunut Liikenneturvan kouluttaja Matti Marjamäki. "Miettikää asioita etukäteen - jälkikäteen on aikaa miettiä liiankin kanssa".

Ylhäältä päin otettu kuva nuorista jotka kuuntelevat esitystä.
Nuoret kuuntelivat ja katselivat hiirenhiljaa esitystä.

Nuoret yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa

15-24-vuotiaat ovat liikenneturvallisuustyölle erittäin tärkeä kohderyhmä, sillä nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa.  Etenkin lähellä ajokortti-ikää olevat ja juuri kortin saaneet nuoret saattavat tehdä riskialttiita päätöksiä liikenteessä.

Punainen liitu-esitysten toteuttajina ovat Liikenneturva, Kymenlaakson pelastuslaitos, Kaakkois-Suomen poliisilaitos, Kymsote, ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Katso uudistetun Punaisen liitun traileri (youtube.com)


Esityksen tekijät yhteiskuvassa näyttämöllä. Kuvatekstistä selviää keitä he ovat.
Kouluttaja Matti Marjamäki; Liikenneturva, ensihoitaja Mikko Kunnas; KYMSOTE; paloinsinööri Juhani Carlsson; Kymenlaakson pelastuslaitos, vanhempi konstaapeli Tiina Ahtiainen; Kymenlaakson poliislaitos ja paloinsinööri Timo Kuossaari, Kymenlaakson pelastuslaitos.


Teksti ja kuvat: Minna Niukkanen


Regional information