Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Maaseudun yritystuki tutuksi Suomen Yrittäjien ja MTK:n maaseutukierroksella (Kaakkois-Suomen ELY-keskus) 

Suomen Yrittäjien tuleva toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen haastattelee Eläinhoitola Kopionsalmen yrittäjä Henna Kauppista ja Laatokan Lankku Oy:n toimitusjohtaja Pekka Paakkista.

Maaseudun yritystuki mielletään usein maatilojen tai perinteisten maaseutuelinkeinojen tueksi. Hiljattain valmistunut maaseutuohjelman tunnettuustutkimus osoitti, että suurin osa maaseudun pk-yrittäjistä ei tunne Maaseuturahaston tukimahdollisuuksia. Aina yritys ei edes tiedä sijaitsevansa maaseudulla. Kaakkois-Suomen pinta-alasta 97 % on maaseutua. Esimerkiksi Kouvolassa Tykkimäen huvipuisto on sijaintinsa perusteella maaseutuyritys.

Maaseudulla sijaitsevat yritykset voivat hyödyntää samoja rahoituspalveluja kuin kaupungissakin sijaitsevat, mutta lisäksi ne voivat hakea myös maaseudun yritystukea esimerkiksi investointeihin ja osallistua yhdessä muiden yritysten kanssa erilaisiin koulutus- ja kehittämishankkeisiin. Näistä mahdollisuuksista kerrottiin Lappeenrannan Kehruuhuoneella 18.2.2016, kun Suomen Yrittäjien ja MTK:n maaseutukierros käynnistyi Mahdollisuuksien maaseutu – rahoitusta yrittäjille -tilaisuudella. Kymenlaaksossa vastaava tilaisuus järjestetään Kouvolan Upseerikerholla 12.4.2016. Lisätietoja tilaisuudesta antavat Kymen Yrittäjät ja MTK Kaakkois-Suomi.

Vuosi 2016 – Maaseutuyrittäjyyden supervuosi!

Kehruuhuoneella kuultiin innostavia puheenvuoroja maaseudun mahdollisuuksista. Hannu Uusihonko toi tilaisuuteen Maaseutuverkoston terveiset ja puhui vuodesta 2016 maaseutuyrittäjyyden supervuotena. Maaseutuohjelma on saatu käyntiin ja rahaa on runsaasti tarjolla maaseudun yrittäjille, niin maatalouteen kuin maatalouden ulkopuoliseen yritystoimintaan. Mikael Pentikäinen käsitteli puheenvuorossaan niin maaseudun kuin yrityksenkin menestyksen portaita. Useassa puheenvuorossa korostui yhteistyön merkitys. Mikael Pentikäinenkin muistutti, ettei kukaan ole pärjännyt maalla yksin, ja yhteistyö on tie onnistumiseen.

Yrittäjien kokemukset tuen hakemisesta

Ääneen pääsivät myös maaseudun yritystukea saaneet yrittäjät. Parikkalassa toimiva Laatokan Lankku Oy on saanut Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta tukea niin investointeihin kuin toiminnan kehittämiseen. Yrittäjä Pekka Paakkisen mukaan varsinkin alkuvaiheen investoinneissa tuella oli iso merkitys. Henna Kauppinen sai Leader Länsi-Saimaan kautta investointitukea Taipalsaarella sijaitsevan eläinhoitola Kopinsalmen alkuinvestointeihin. Tuen hakeminen ei ollut vaikeaa ja siihen sai apua sekä Wirman yritysneuvojalta että Leader-ryhmästä. Tukipapereita täyttäessä liiketoimintaa ja investointitarpeita tuli mietittyä tarkasti.

Katso videolta, mitä Kyrö Distillery ja Vaissi Oy ovat tehneet maaseudun yritystuen avulla:

https://www.youtube.com/watch?v=LT_IIe4sgNs

Lisätietoa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen asiantuntijoilta:

Maaseudun yritystuet:

Jukka Saarni puh. 0295 029 085
Riikka Huhtanen puh. 0295 029 123
Leena Hyrylä puh. 0295 029 047

Maatilojen rahoitus

Juha Leinonen puh. 0295 029 068
Henna Aapro puh. 0295 029 036

Maaseudun kehittämishankkeet

Leena Hyrylä puh. 0295 029 047
Jukka Penttilä puh. 0295 029 077.


- Teksti ja kuva: Asiantuntija Riikka Huhtanen.

 


Regional information