Navigeringsmeny

Pressmeddelanden 2020

I arkivet för pressmeddelanden hittar du pressmeddelandena som är publicerade före 23.9.2020.  Nyare pressmeddelanden hittar du i nyhetsrummet (sttinfo.fi).

Riksomfattande NTM-centralernas nyhetsrum (sttinfo.fi)

Regional information

Pressmeddelanden till 23.9.2020

Pressmeddelanden 2020 (till 23.9.2020)

Rapporten Luftkvaliteten i Nyland år 2019 är klar: Luftkvaliteten i Nyland är huvudsakligen bra (Nyland)

Luftkvaliteten i Nyland är huvudsakligen bra, detta framgår i rapporten Luftkvaliteten i Nyland år 2019, publicerad av NTM-centralen i Nyland. Gatudamm och utsläpp från träförbränning försämrar ändå stundvis luftkvaliteten i Nyland. Gatudammhalterna stiger märkvärt särskilt under våren i omgivningar med livlig trafik. Utsläpp från träförbränning höjer partikelhalterna stundvis i småhusområden. Träförbränning producerar också cancerfarliga PAH-föreningar som mäts årligen i en kommun i Nyland. År 2019 mätte man PAH-halterna i Hyvinge, där effekten av träförbränningen var klart märkbar, men årshalterna var under målvärdet.

År 2019 var luftkvaliteten i huvudsak bra eller tillfredsställande i Nyland utanför huvudstadsregionen. År 2019 fanns den fasta mätstationen för luftkvaliteten i Nyland i Lojo, och mätstationen som årligen flyttas mellan orter fanns i Kyrkslätt. Luftkvaliteten på mätstationerna var god eller tillfredsställande över 98 % av tiden. I Kyrkslätt mättes 35 timmar med dålig eller mycket dålig luftkvalitet, i Lojo var antalet 11 timmar. Dessa inföll på vårens gatudammsperiod och berodde på partiklar som andades in.

Gröna träd under blå himmel.

Bild: Memmi Ojantola

I träförbränning uppstår utsläpp som är skadliga för hälsan

År 2019 stannade luftföroreningshalterna i Nyland under gränsvärdena för luftkvaliteten, som vanligt. Utifrån mätningarna gatudamm kan församra luftkvaliteten märkvärt under våren även i de livligt trafikerade områdena i Nylands största tätorter. Det mest kritiska dygnsvärdet för partiklar som andas in är 50 µg/m3, detta överstigs över 35 dagar om året. I Kyrkslätt mätte man 5 och i Lojo inga så här dammiga dagar. Man kan påverka dammet genom att effektivera gatustädningen.

Utsläppen från träförbränning försämrar luftkvaliteten märkvärt i Nyland. I träförbränning uppstår utsläpp som är skadliga för hälsan: mikropartiklar, kolmonoxid och organiska föreningar, så som benso(a)pyren. År 2014 började man kartlägga benso(a)pyrenhalterna i Nyland. År 2019 skedde mätningarna i Hyvinge i småhusområdet Kruununpuisto. Träförbränningens effekter kunde observeras men årshalterna var klart under målvärdena. Årshalterna som mättes i Högfors år 2015 var nära målvärdena men annanstans i Nyland har halterna från åren 2014–2019 varit låga.

Med träförbränningssätt kan man påverka utsläppen

Med träförbränningssätt kan man påverka utsläppen och det är viktigt att endast bränna torrt och rent trä. Anvisningar för att bränna trä hittas på HRM:s webbplats www.poltapuhtaasti.fi.

År 2019 förekom inga betydande situationer av fjärrtransport av finpartiklar i Nyland. Årsmedelvärdet av finpartiklar i Lojo var 5,2 µg/m3 dvs. klart lägre än år 2018. Halterna vara klart under gränsvärdet 25 µg/m3 och WHO:s årsriktvärde 10 µg/m3. WHO:s årsriktvärde översteg inte under en enda dag.

I Nyland utanför huvudstadsregionen finansieras uppföljningen av luftkvaliteten av områdets kommuner och industri. Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM ansvarar för luftkvalitetsmätningarna och utsläppskartläggningarna som hör till uppföljningen. En samarbetsgrupp följer uppföljningen, gruppen består av representanter från områdets kommuner, NTM-centralen i Nyland och HRM.

Ytterligare information om luftkvaliteten i Nyland år 2019 hittas i NTM-centralens rapport (doria.fi).

Ytterligare information:

NTM-centralen i Nyland, Vesa Suominen, vesa.suominen(at)ely-keskus.fi, 0400 363 135