Företagsstöd till landsbygdsområden
Företag på landsbygden kan ansöka om företagsstöd för att inleda, utveckla och investera i sin verksamhet.
Nyetableringsstöd
Du kan få stöd för åtgärder i etableringsplanen, t.ex. för
att köpa rådgivning som förbereder för affärsverksamhet
produktutvecklingsprojekt
produktionspilotprojekt
utarbetande av en marknadsföringsplan
testmarknadsföring
exportutredningar. Även ett verksamt företag kan få nyetableringsstöd om det börjar bedriva helt ny företagsverksamhet. Du kan få 5 000–35 000 euro i nyetableringsstöd. Stödet betalas i två eller tre poster. När det gäller försök kan 2 000–10 000 euro beviljas i stöd.
Stöd för att förbereda ägarbyte i företag
Om du vill förvärva ett befintligt företag på kärnlandsbygden eller den glest bebyggda landsbygden kan du få stöd för sakkunnighjälp som behövs för att förbereda ägarbytet.
Du kan få 5 000 –10 000 euro i stöd. Den sista stödposten betalas ut när företagsaffären har genomförts.
Investeringsstöd
Nya och expanderande företag kan få investeringsstöd bl.a. för
att förvärva eller bygga produktionslokaler
att skaffa maskiner och andra anläggningstillgångar
immateriella investeringar som anskaffning av programvaror, patent och tillverkningsrättigheter. Investeringarna ska ha en väsentlig betydelse för företagets etablering, tillväxt eller utveckling. Stödnivåerna varierar beroende på bransch och stödzon med 20–40 %.
Företagsinvesteringar som stöds med EU:s återhämtningsmedel
Mikro- och småföretag på landsbygden kan få investeringsstöd för resurseffektiv teknik och miljövänliga energilösningar, till exempel för att
bygga en ny anläggning eller enhet för biogasproduktion (inte för jordbruksanvändning)
modernisera en anläggning som producerar förnybar energi
gå över till förnybar energi eller öka användningen av den
skaffa nya anordningar som förbättrar företagets energi- och materialeffektivitet och effektivisera produktionen med hjälp av bästa tillgängliga teknik (BAT) och digitalisering.
Genomförbarhetsstudie för investeringar
Om du planerar en investering kan du få stöd för att utreda dess förutsättningar och genomförande. Stödet är avsett för inköp av experttjänster. Det finns inget krav på att investeringarna ska göras för att stöd till en genomförbarhetsstudie ska beviljas.
Stödnivå:
till huvudförädlingsföretag med 40 % av de godkända kostnaderna
till andra företag kan ett de minimis-stöd på 50 % av de godkända kostnaderna beviljas till genomförbarhetsstudien.
Gör så här
1) Bekanta dig med företagsstödets anvisningar: www.livsmedelsverket.fi/foretagsstod. Kontakta NTM-centralen eller en Leader-grupp i ditt område före du gör ansökan. De sakkunniga vid NTM-centralen eller Leader-gruppen ger dig råd för att göra ansökan. 2) Kontrollera att du har de krävda rättigheterna för att logga in i tjänsten Hyrrä på ditt företags vägnar, eller att du har gett någon annan person tillräcklig fullmakt att uträtta ärenden på ditt företags vägnar i Hyrrä. En person som har behörighet att uträtta ärenden och namnteckningsrätt enligt handelsregistret eller FODS får uträtta ärenden i företagets namn i e-tjänsten Hyrrä. Om en person med behörighet att uträtta ärenden och namnteckningsrätt vill ge andra en fullmakt att uträtta ärenden för företagets räkning, måste han eller hon göra det i tjänsten Suomi.fi-fullmakter. 3) Fyll i den elektroniska ansökan och bifoga de nödvändiga bilagorna. 4) Underteckna och skicka in ansökan för handläggning.
För vem och på vilka villkor
Stödet kan sökas av: • Fysiska personer som är åtminstone 18 år • Enskild näringsidkare, aktiebolag, öppna bolag, kommanditbolag och andelslag • Små eller mellanstora företag • Jordbruksföretag Villkor för företag som beviljas stöd: • Ditt företag är beläget på landsbygden • Ditt företag har förutsättningar för en fortlöpande lönsam verksamhet • Arbetstagarna har tillräcklig yrkesskicklighet
Stödet får inte snedvrida konkurrensen. Av denna orsaken beviljas sällan stödet till företag som verkar på en lokal marknad.
NTM-centralerna och Leader-gruppen använder båda sina egna urvalskriterier när de väljer vilka projekt som ska finansieras. Syftet med användningen av urvalskriterierna är att säkerställa att de sökande behandlas jämlikt och att medlen används på det mest ändamålsenliga sättet för landsbygdsutvecklingen. Med Leader-gruppernas urvalskriterier säkerställs projektens lämplighet för den lokala strategin.
Mer information: www.livsmedelsverket.fi/foretagsstod
Tjänsten är avgiftsfri.
Uppdaterad: 08.07.2021